Εννέα πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και έξι παιδιά, είναι ο τραγικός απολογισμός της χθεσινής τραγωδίας στα νερά του Αιγαίου, όταν η βάρκα, στην οποία επέβαιναν συνολικά 15 άτομα που ήθελαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, βυθίστηκε στα ανοικτά της επαρχίας της Αττάλειας.
Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο αυτό που τα πρόσφατα στοιχεία της Frontex κατέγραψαν: αύξηση κατά 92% των προσφυγικών ροών που ακολούθησαν τον δρόμο της Ανατολικής Μεσογείου το πρώτο τετράμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, περισσότεροι από 14.900 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, επέλεξαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Ανατολικής Μεσογείου –είτε διά θαλάσσης στα ελληνικά νησιά είτε από τον Εβρο. Μόνο τον Απρίλιο, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που ακολούθησαν αυτή τη διαδρομή έφτασε σχεδόν τους 7.000, αριθμός αυξημένος κατά δύο τρίτα σε σχέση με τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία από τον δρόμο της Κεντρικής Μεσογείου –της πιο «δημοφιλούς» μέχρι σήμερα μεταναστευτικής διαδρομής –τον Απρίλιο δεν ξεπέρασε του 2.800, σημειώνοντας πτώση 78% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2017.
Η αύξηση αυτή που παρατηρείται στις μεταναστευτικές ροές της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται, σύμφωνα με τη Frontex, στις αριθμητικά περισσότερες από την περσινή χρονιά παράνομες αφίξεις από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθιστώντας έτσι τον Εβρο μία σταθερή το τελευταίο διάστημα επιλογή για διακινητές και μετανάστες. Είναι δε ενδεικτικό πως τον Απρίλιο ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου. Και για του λόγου του αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Απρίλιο του 2018 καταγράφηκαν 3.986 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τον Εβρο. Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον ίδιο μήνα έφτασαν τις 3.032, βάσει των στοιχείων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο Εβρος μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία υποστηρίζουν πως η άλλοτε εναλλακτική διαδρομή των ελληνοτουρκικών συνόρων έχει μετατραπεί σε κύρια μεταναστευτική οδό. Μάλιστα, στηρίζουν την άποψή τους στο γεγονός των αυξημένων αριθμών που καταγράφηκαν, παρόλο οι προσφυγικές αφίξεις από τον Εβρο ήταν λιγότερες τον Μάιο.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Επικοινωνίας της Frontex, Ton Van Lierop, σημειώνει πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για νέες τάσεις. «Ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες –Μάρτιο και Απρίλιο –παρατηρήσαμε περισσότερες αφίξεις μέσω των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εάν, μάλιστα, συγκρίνουμε τους πρώτους τέσσερις μήνες αυτής της χρονιάς με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μιλάμε για τουλάχιστον πενταπλάσια αύξηση, παρόλο που η κατάσταση ποικίλλει από μέρα σε μέρα και δεν μπορούμε να καταλήγουμε σε μακροπρόθεσμα συμπεράσματα βασιζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα. Οι μεταναστευτικές ροές πάντα αλλάζουν και οι διακινητές ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους δρόμους. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί εάν πράγματι ένα φαινόμενο μετακίνησης λαμβάνει χώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά.