Η Αθήνα περιμένει το πράσινο φως του Ζόραν Ζάεφ ώστε η διαδικασία επίλυσης του Μακεδονικού να εισέλθει είτε στην τελική ευθεία είτε να διαφανεί ότι δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για αίσια έκβαση στην τρέχουσα φάση. Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι κομβική διότι πλέον τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά αν οι δύο πλευρές θέλουν να προλάβουν τις δύο συνόδους που πραγματοποιούνται μέχρι τα μέσα Ιουλίου, πρώτα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και στη συνέχεια σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όλη η συζήτηση έχει πλέον εστιαστεί στο αν ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος, που δεν είναι αμελητέο, να ανακοινώσει ότι χωρίς την erga omnes εφαρμογή της νέας ονομασίας –άρα και τη συνταγματική αναθεώρηση που αυτή συνεπάγεται –δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Αυτό είναι το σημείο στο οποίο κολλάνε τα επόμενα βήματα. Αλλωστε, οι συνομιλίες Νίκου Κοτζιά – Νίκολα Ντιμιτρόφ όντως υπήρξαν πολύ προχωρημένες και οι ενδιαφερόμενες πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμφωνηθεί.
Υπάρχουν αναμφίβολα αντιδράσεις σε αυτό το ενδεχόμενο. Το περασμένο Σάββατο, στη διαδήλωση που οργάνωσε το VMRO – DPMNE εναντίον μιας αλλαγής συνταγματικής ονομασίας, ο κόσμος ήταν αρκετός αλλά η διαδήλωση κινήθηκε σε πολιτισμένο πλαίσιο, χωρίς ακρότητες. Το μείζον ζήτημα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι αν ο Ζάεφ θα κρίνει ότι οι αντιδράσεις (που έχουν δημοσίως εκφραστεί από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, αλλά και ιδιωτικώς από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη) μπορούν να αναστρέψουν την πορεία προς τη λύση.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα τελευταία 24ωρα διεξάγονται πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις στα Σκόπια με σκοπό, μεταξύ άλλων, να πειστούν στελέχη της αντιπολίτευσης ότι η χώρα έχει μπροστά της την ιστορική ευκαιρία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να προσεγγίσει την ΕΕ. Επιπλέον, υπάρχουν και πιέσεις έξωθεν, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ρόλος του Βερολίνου θεωρείται κομβικός, ωστόσο ανασχετικός παράγοντας φαίνεται να είναι η απροθυμία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως της Γαλλίας και της Ολλανδίας, να ανοίξει τώρα ο ευρωπαϊκός δρόμος για τα Σκόπια. Στη διαδήλωση του VMRO, εξάλλου, μεταδόθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα στήριξης του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.
Αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, ώστε να πραγματοποιηθεί η καταληκτική συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες, τότε δύσκολα θα προλάβει η κυβέρνηση Ζάεφ να προχωρήσει σε ψηφοφορία επικύρωσης στη Βουλή με ορίζοντα τις 25 Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΠΓΔΜ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου. Ο πολιτικός χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και δεν αποκλείεται να εξαντληθεί.