Εκλεισε ένας ακόμη πετυχημένος κύκλος και ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τον επόμενο. Αλλωστε η προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο με όχημα το ποδόσφαιρο είναι αδιάκοπη. Μια μεγάλη ιδέα που όσο ο καιρός περνά και οι ζυμώσεις γύρω της αυξάνονται όχι μόνο διαδίδεται αλλά και αυξάνει παραγωγικά τη δυναμική της. Μπορούμε, όλοι μαζί, όσο υπάρχουν πρόσωπα που εγγυώνται τις προϋποθέσεις για αυτόν τον δημιουργικό διάλογο που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Μπορούμε όσο γίνεται κατανοητή η τεράστια δύναμη του ποδοσφαίρου και η επιρροή του στην παγκόσμια κοινότητα.
Οι εργασίες του παγκοσμίου συνεδρίου του Χάρβαρντ, το οποίο έλαβε χώρα για τρεις ημέρες στη Βοστώνη, ολοκληρώθηκαν με το βλέμμα να στρέφεται άμεσα στο μέλλον. Το συνέδριο με θέμα την «Συμμετοχή, Ενταξη και Κοινωνική Ευθύνη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό» φιλοξενήθηκε στις αίθουσες του παλαιότερου πανεπιστημίου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Ολυμπιακό να είναι όχι μόνο ένας εκ των βασικών συνέδρων αλλά και ο μεγάλος χορηγός του.
«Πρέσβης»
Οι Ερυθρόλευκοι όχι μόνο απέσπασαν τα κολακευτικά σχόλια όλων των εμπλεκομένων για τη δράση τους και το όραμα που διαθέτουν αλλά και επί της ουσίας μέσω της ομιλίας του Κριστιάν Καρεμπέ έκλεψαν την παράσταση. Το άλλοτε μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και νυν σύμβουλος Στρατηγικής της ΠΑΕ θέλησε να επενδύσει τον χρόνο του στο πάνελ προκειμένου να μοιραστεί την ίδια την προσωπική του διαδρομή. Οχι όταν άναψαν τα φώτα γύρω του, όταν η υφήλιος τον αναγνώριζε ως άσο της Ρεάλ Μαδρίτης και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας (’98).
Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για το ξεκίνημά του. Για το ταξίδι του από τη Νέα Καληδονία ώς τη Γαλλία, έφηβος ακόμη, και για τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο κατάφερε όχι μόνο να τον εντάξει στην κοινωνία αλλά και να του δώσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Ηταν 17 ετών όταν άφησε το σπίτι του, για το ποδόσφαιρο και τις περίφημες γαλλικές ακαδημίες ποδοσφαίρου. Ενα παιδί που βρέθηκε από μια ήπειρο σε μιαν άλλη, που δεν γνώριζε κανέναν, που είχε να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα και φόβους, αλλά που τα κατάφερε ακριβώς γιατί το ποδόσφαιρο ήταν εκεί για εκείνον. Εκείνο τον βοήθησε να κοινωνικοποιηθεί, να αντέξει, να βρει την εσωτερική δύναμη προκειμένου να αναδειχθεί χάρη στο ταλέντο του. Δεν τα θυμήθηκε τυχαία όλα αυτά ο Κριστιάν. Η ατζέντα του συνεδρίου είχε φέρει την κουβέντα γύρω από ένα σημαντικό θέμα: «Μετανάστευση και Παιδική Ευημερία. Κυνηγώντας το όνειρο που διαφεύγει: Εμπνέοντας τους αθλητικούς μετανάστες και πώς διαμορφώνεται η πολιτική της ελπίδας στον Νότο της παγκοσμιοποίησης». Ολοι γνωρίζουμε τους αθλητικούς μετανάστες που άφησαν τον τόπο τους με αφορμή τα σπορ και τα κατάφεραν. Κανείς δεν γνωρίζει όμως όλους εκείνους που δεν τα κατάφεραν.
Το think tank
Φυσικά η ατζέντα σε αυτό το τριήμερο, στο think tank του Χάρβαρντ, περιελάμβανε πολλά και σπουδαία θέματα γύρω από τον τρόπο που το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη για έναν καλύτερο κόσμο. Για παράδειγμα, ο Κριστιάν Καρεμπέ τοποθετήθηκε και στην υπόθεση εργασίας: «Τι ακολουθεί μετά τη συμμετοχή στην παγκόσμια αθλητική βιομηχανία; Πολλαπλές περιπτώσεις – μελέτες αθλητών με περισσότερες από μία εθνικότητες», μιας και προφανώς η δική του περίπτωση θα ήταν από μόνη της ένα θέμα προς μελέτη. Πώς μπόρεσε ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού να γίνει ένας πρέσβης του ποδοσφαίρου μετά τη μεγάλη καριέρα του. Πώς τα κατάφερε με την πολύτιμη βοήθεια των Ερυθρολεύκων και τη δική τους έντονη κοινωνική δράση. Πραγματικά η συνδρομή της κορυφαίας ελληνικής ομάδας σε όλο αυτό το πλαίσιο σκέψης αλλά και συμμετοχής είναι τεράστια. Και η αναγνώριση του έργου μεγάλη. Μπορούσε να διακρίνει κάθε παρατηρητής τον σεβασμό, αλλά και την ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Ολυμπιακού.
Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αλλά και από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μασαχουσέτης. Εκπρόσωποι ομάδων, ομοσπονδιών, αθλητικών και μη οργανισμών, άνθρωποι του ποδοσφαίρου και των σπορ εν γένει. Συγκεντρωμένοι άπαντες υπό τη σκέπη του διάσημου Πανεπιστημίου, στη Βοστώνη, είχαν έναν πολύωρο δημιουργικό διάλογο! Αρχικά η κουβέντα είχε ως θέμα τον ρατσισμό στον χώρο του αθλητισμού και την αντιμετώπισή του (επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο Λιλιάν Τουράμ). Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο που παρουσίασε την ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και το κοινωνικό πρόσωπο του τεράστιου συλλόγου. Στη συνέχεια ήταν η σειρά της διευθύντριας του Barcelona Foundation, Μαρία Βαγές, η οποία παρουσίασε τις δράσεις του ιδρύματος της Μπάρτσα σε σχέση με την αντιμετώπιση του bullying στον χώρο του αθλητισμού, από τις παιδικές ομάδες και τις νεανικές ηλικίες μέχρι τις ομάδες των βετεράνων αθλητών των ομάδων! Η κουβέντα έφτασε κάποια στιγμή και στο ποδόσφαιρο γυναικών. Αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο σε σχέση με τους άνδρες σε θέματα συμβολαίων, διαπραγματεύσεων, αλλά και αγωνιστικής αξίας εν γένει. Παρούσα στο συνέδριο ήταν και η κόρη του θρυλικού Πελέ, Κέλι Νασιμέντο Ντε Λούκα, η οποία κατέθεσε τις απόψεις της ως ιδρύτριας του Warrior Women Project.
Εξίσου σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις του Νίκολας Ράνταλ στο δικό του round table. Ο πρόεδρος της Νότιγχαμ Φόρεστ (που προστέθηκε και εκείνη στην εξίσωση, υπογράφοντας μάλιστα την «αρχή των Αθηνών» και τη μεγάλη ιδέα για τη συμμετοχή που ξεκίνησε από τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη), εκπροσωπώντας τον βρετανικό σύλλογο, εξέφρασε τους προβληματισμούς του και τις ιδέες του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συντονιστούν σε επίπεδο κοινωνικών ευθυνών όλοι οι αθλητικοί οργανισμοί, ομάδες και φορείς.
Eγκώμια από την UEFA
Ειδική αναφορά στην προσφορά του Ολυμπιακού έγινε από την ίδια την UEFA μέσω του εκπροσώπου της στο συνέδριο. Μέσω του Πάτρικ Γκάσερ (διευθυντής CSR) ο οποίος εξέφρασε την τεράστια εκτίμησή του προς την ελληνική ομάδα για το μεγάλο κοινωνικό έργο που διαρκώς παράγει. Ανέφερε μάλιστα σε ένα σημείο της τοποθέτησής του πως οι Ερυθρόλευκοι και προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης εγγυώνται όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον προκειμένου όχι μόνο να συνεχιστούν η έρευνα και η μελέτη αλλά και να προκύψουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Για τη συμμετοχή στον αθλητισμό, για το τέλος των διακρίσεων, για ένα καλύτερο αύριο.