Με χαρακτηριστική αργοπορία, αλλά και με σημαντικές ευθύνες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μόλις χθες κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης της Folli Follie και ενώ έχει περέλθει περισσότερο απο ένας μήνας απο την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Η αρμόδια εποπτική Αρχή με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι «κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου και της Ασίας για την υπόθεση της εταιρίας Folli Follie». Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκαν τα οικονομικά συμφέροντα των επενδυτών αλλά και το κύρος των εποπτικών Αρχών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προσπαθεί μέσα από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε να υπεραμυνθεί των ενεργειών της. Ετσι «με την ευκαιρία αυτή και λαμβάνοντας υπόψη δημοσιεύματα που αναφέρονται στην υπόθεση της εν λόγω εταιρείας, αλλά και στους χειρισμούς εκ μέρους της εποπτικής αρχής», αναφέρει:
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως ανεξάρητη Αρχή, σε ό,τι αφορά τις δικές της αρμοδιότητες, κινήθηκε έγκαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης υπόθεσης με γνώμονα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3371/2005, αρ. 17), τη συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών της καθώς και τις διεθνείς πρακτικές».
Ωστόσο, δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα στελεχών της χρηματιστηριακής αγοράς όπως και μικρομετόχων της Folli Follie γιατί δεν είχε προβεί στους σχετικούς απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τα στοιχεία που διαπίστωσε το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management και δημοσίευσε με έκθεσή του.
Αναγκαιες ενεργειες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επίσης σημειώνει ότι «με απόλυτη αφοσίωση στην αποστολή της για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προχώρησε στις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες σε όλα τα στάδια εξέλιξης της υπόθεσης και προς όλες τις κατευθύνσεις». Μόνο που και πάλι δεν δίνει απαντήσεις γιατί η μετοχή έπρεπε να φτάσει να χάνει το 70% της αξίας της για να ζητήσει στοιχεία από τους εμπλεκομένους, έλεγχο από ανεξάρτητο ελεγκτή και απαντήσεις από τη διοίκηση της Folli Follie. Για ένα περίπου 20ήμερο από τις αρχές Μαΐου οι επενδυτές έμειναν εκτεθειμένοι καθώς ο ελεγκτής δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο, ενώ η εταιρεία αδυνατούσε να δώσει τα στοιχεία που ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τελευταία, βέβαια, διατείνεται στη χθεσινή της ανακοίνωση: «Είναι προφανές ότι οι επιμέρους ενέργειες που σχετίζονται με τη διενέργεια ελέγχων δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται καθ’ όσον υπόκεινται σε σχετικούς περιορισμούς που προβλέπονται για το απόρρητο». Το επενδυτικό κεφάλαιο QCM στις 25 Μαΐου τόνιζε με ανακοίνωσή του ότι «δεν έχουμε δει απτά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τη θέση μας».
Οσο για τον μεγαλομέτοχο της Folli Follie, την κινεζική Fosun, κι αυτή με τη σειρά της έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση τόσο από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας όσο και από τις αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές Αρχές. Οσο για τους επενδυτές πολλοί εκ των οποίων κινούνται δικαστικά για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τούς συνιστά να ενημερώνονται για την υπόθεση από τις «επίσημες πηγές αναμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται σε πολλά επίπεδα».