«Οχι» σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης είπε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε τη χωρίς στήριξη έξοδο από τα Μνημόνια ως εθνικό στόχο, καλώντας μάλιστα από το βήμα της έκθεσης Ποσειδώνια 2018 τον κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας να στηρίξει την επίτευξη αυτού του στόχου.
«Η Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε και σε όσους τάχθηκαν υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής σημειώνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να βγει από τα Μνημόνια «στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης. Χωρίς τη διαρκή τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Ακόμη έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους, ζητώντας όχι μια οποιαδήποτε λύση για το χρέος αλλά λύση που θα δώσει –όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του EG –σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές. «Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές διατηρώντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα. Και προσαρμόζοντας την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μέσω του λεγόμενου γαλλικού μηχανισμού», ανέφερε.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως ορόσημο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για αποφάσεις και για το χρέος, ενώ παρά την αμφιθυμία που χαρακτήρισε τη στάση τη ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε αισιόδοξος ότι «η λύση (την οποία όλοι επιδιώκουν) θα βρεθεί και η αξιοπιστία της δεν θα κριθεί από την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ώς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά από την ίδια την ουσία της και από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στις ίδιες τις αγορές».
Ενδεικτικές πάντως της πορείας που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από την 20ή Αυγούστου μέχρι και την εκλογική αναμέτρηση ήταν οι αναφορές Τσίπρα στην αντιστροφή της λιτότητας και σε συγκεκριμένα μέτρα στα οποία θα μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση τα επόμενα όπως είπε χρόνια. «Καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και των αγορών. Και αυτό είναι το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις».
ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ. Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι μπαίνοντας στην αίθουσα για την ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης ο Τσίπρας, δεν χειροκρότησε κανείς από τους παρισταμένους.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, η επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Violeta Bulc και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.
Παριστάμενοι σχολίαζαν με νόημα πως είναι η τελευταία –πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές –διεθνής ναυτιλιακή έκθεση και αρκετοί πολιτικοί θα ήθελαν να αποκομίσουν τη στήριξη μελών της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε σε περίπτερα και συνομίλησε με εκθέτες.

ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Επιπλέον, η Ελλάδα που επιδιώκει να δημιουργήσει παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο βρίσκεται στα «Ποσειδώνια» αντιμέτωπη με τους ανταγωνιστές της που επιδιώκουν να προσελκύσουν εφοπλιστές. Οπως αναφέρουν στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, θα πρέπει να γίνει πολύ πιο απλή η διαδικασία απόκτησης ελληνικής σημαίας στα εμπορικά πλοία και να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τη δραστηριοποίηση των εφοπλιστών που θέλουν να παραμείνουν και να προσφέρουν στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Συνολικά 1.920 εκθέτες από 92 χώρες παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο, που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια του. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αύξηση κατά 16% της ζήτησης για εκθεσιακό χώρο σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση των «Ποσειδωνίων» μαρτυρά τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, με τους ρυθμούς της ζήτησης σε λίγο το Metropolitan Expo θα μοιάζει μικρό για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων εκθετών και αρκετοί εξέφραζαν την ευχή σύντομα να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, στον Πειραιά.