Στο τέλος Ιουνίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς στην ελληνική κυβέρνηση μέσω των «ΝΕΩΝ» από τη Χάγη, όπου βρέθηκε χθες, δύο μέρες μετά τη συμμετοχή του στις άκαρπες συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών G7 στον Καναδά.
«Περιμένω τις τελευταίες αξιολογήσεις και τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα και θα μας δώσουν την ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται» δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» και αποφεύγοντας να διαψεύσει το ότι η Γερμανία εμφανίζεται να ζητά αυστηρούς όρους για την ελάφρυνση του χρέους και για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Αντίθετα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι όλα τα επιμέρους ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, κατά το οποίο η κυβέρνηση αναμένει λύση – πακέτο.
«Δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα [των συζητήσεων]. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μια καλή απόφαση και η εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί με την ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το βάρος που δίνει η Γερμανία στην εφαρμογή ισχυρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πορεία των διαβουλεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Σολτς δήλωσε ότι «συζητάμε τις συγκυρίες για να πάρουμε αποφάσεις», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ συνεχίζονται την εβδομάδα αυτή σε μία ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου.
ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ. Προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα πακέτο διευθέτησης του χρέους η Γερμανία φέρεται να ζητά σκληρή εποπτεία και επιπρόσθετους ελέγχους στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα. Αντίθετα, το ΔΝΤ επιδιώκει να μην απαιτούνται πρόσθετοι όροι και έλεγχοι, προκειμένου να το καταστήσει βιώσιμο.
Οσον αφορά το αν, με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ιταλία, η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης, ο Σολτς απάντησε: «Νομίζω ότι η Ιταλία είναι σταθερή, έχει νέα κυβέρνηση, τα μηνύματα που παίρνουμε από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Ιταλίας είναι ότι θα σεβαστούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτιμώ ότι οι αγορές θα το δουν έτσι. Και για τον λόγο αυτόν είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να εξέλθει στις αγορές». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επισκέφθηκε τη Χάγη όπου είχε συναντήσεις με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον ομόλογό του Γιόπκα Χούκστρα, επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα πηγαίνει καλά. Βλέπουμε σημαντική πρόοδο στη χώρα, η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς πριν από δυο – τρία χρόνια. Το βλέπουμε όλοι». Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιόπκα Χούκστρα, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα θα συνεχιστούν εντός του Ιουνίου και στο τέλος του προγράμματος «θα δούμε τι θα ακολουθήσει μετά».