Παρά την άνοδο της μέσης πληρότητας και της μέσης τιμής δωματίου στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, η Αθήνα παραμένει η 10η φτηνότερη πόλη, ανάμεσα σε 11 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Aυτό επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ), υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία του European Benchmark, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως τα ξενοδοχεία της Αθήνας ακολουθούν ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο της τουριστικής κίνησης. Επίσης, αποδεικνύουν ότι στην τουριστική Αθήνα, δεν έχει ακόμη επανέλθει η απαραίτητη ισορροπία ζήτησης και τιμών, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ξενοδοχειακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία της ΕΞΑΑΑ, του GBR Consulting, αλλά και τα στοιχεία τουριστικής κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, καταγράφηκε αύξηση κατά 5,3 % στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων και κατά 7,8 % στη μέση τιμή δωματίου, έναντι του αντίστοιχου 4μηνου 2017. Ωστόσο, παρά τις αυξήσεις αυτές, η μέση τιμή δωματίου της Αθήνας (88,11 ευρώ) εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σε αντιστοιχία με αυτή των βασικών πόλεων-ανταγωνιστών της. Ειδικότερα, η Αθήνα παραμένει η 10η φθηνότερη πόλη σε σύνολο 11 πόλεων, ξεπερνώντας μόνο την Κωνσταντινούπολη, της οποίας η δυσχερής θέση οφείλεται κυρίως στα προβλήματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Υπενθυμίζεται, ότι το European Benchmark παρακολουθεί κάθε μήνα τις επιδόσεις των ξενοδοχείων σε Αθήνα, Βιέννη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Ρώμη, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία της Αθήνας, η ΕΞΑ-ΑΑ τονίζει ότι εξακολουθούν να δέχονται ισχυρές πιέσεις από δύο μέτωπα: Αφενός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό (π.χ. από καταλύματα που καθημερινά πολλαπλασιάζονται και εμφανίζονται στα διεθνή sites κρατήσεων ως “hotels” χωρίς να είναι ξενοδοχεία) και αφετέρου από την υπερφορολόγησή τους σε κάθε επίπεδο.

Όπως τονίζει η ΕΞΑ-ΑΑ, αποτελεί πλέον πρόκληση να αντιμετωπίζονται με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από την πολιτεία και τους μηχανισμούς της, τα ξενοδοχεία και οι λοιπές, διαφορετικού τύπου «επιχειρήσεις διαμονής» τουριστών. Τα τελευταία χρόνια, πλήθος ερευνών-μελετών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Grant Thornton και του ΙΝΣΕΤΕ, καταδεικνύουν με σαφήνεια τις ακραίες φορολογικές συνθήκες για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Επίσης, δείχνουν με πραγματικά στοιχεία, τα «διαφεύγοντα» δημόσια έσοδα από τις λοιπές επιχειρήσεις διαμονής, που κινούνται στη σφαίρα της λεγόμενης «οικονομίας διαμοιρασμού» (τύπου airbnb), η οποία εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο.

Σε ότι αφορά την Αθήνα – Αττική, όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των ερευνών «Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων ΕΞΑ-ΑΑ και GBR Consulting 2016 – 2017», όπου καταγράφεται μείωση της «ικανοποίησης των επισκεπτών από τον προορισμό», δεν συνάδουν με πανηγυρισμούς, επισημαίνει η Ένωση. Μάλλον, προσθέτει, «γεννούν προβληματισμό για την εικόνα και την πορεία της Αθήνας, εξ’ αιτίας των χρόνιων αγκυλώσεων και των εγγενών προβλημάτων που απαιτούν να παρέμβουμε συντεταγμένα και στοχευμένα».

Πρόταση της ΕΞΑ-ΑΑ, αποτελεί η άμεση ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν σε παραοικονομία, αθέμιτο ανταγωνισμό και υπερφορολόγηση, καθώς και η δημιουργία ενός υγιούς και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όπως τονίζει η Ένωση, «απαιτείται ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων πολιτειακών, τουριστικών και τοπικών φορέων για την βελτίωση της εικόνας της πόλης και τη δημιουργία νέων θεματικών προϊόντων -ανά μήνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου- που θα ανανεώσουν την πρόταση της Αθήνας προς τον επισκέπτη».