Στον εντυπωσιακό αριθμό των 249 βομβιστικών επιθέσεων μέσα σε περίπου τριάμισι χρόνια, έχουν προχωρήσει οι συμμορίες που κτυπούν τα ΑΤΜ. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών αλλά και πολλά γραφεία και καταστήματα που στεγάζουν τα μηχανήματα ανάληψης, μετατρέπονται δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα σε «βομβαρδισμένα τοπία». Η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην εξάρθρωση συμμοριών, όμως φαίνεται ότι η δράση των «βομβιστών των ATM» δεν περιορίζεται. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον άλλες πέντε ομάδες δρουν ανεξέλεγκτες.
Σε έγγραφο που συνέταξε η Αστυνομία προ τριών ημερών περιγράφεται η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί κι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη δράση των συμμοριών. Οπως σημειώνεται στο έγγραφο από την αξιολόγηση των στοιχείων της εγκληματικότητας, διαπιστώνεται ότι κατά τα τελευταία έτη σημειώθηκε σημαντική αύξηση, στις υποθέσεις διαρρήξεων ΑΤΜ, κυρίως διά της προκλήσεως εκρήξεων με τη χρήση αερίων. Τα διαθέσιμα στοιχεία φανερώνουν επίσης μετατόπιση της εγκληματικότητας από τις ληστείες τραπεζών στις διαρρήξεις των ΑΤΜ. Ειδικότερα, ενώ το έτος 2015 καταγράφηκαν τέσσερις διαρρήξεις ΑΤΜ και 13 απόπειρες, το έτος 2016 οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανήλθαν σε 19 τετελεσμένες και 31 απόπειρες και το έτος 2017 σε 61 τετελεσμένες και 75 απόπειρες! Επίσης κατά το πρώτο τετράμηνο τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 17 τετελεσμένες και 29 απόπειρες.
Σοβαροί κίνδυνοι. Δεδομένου ότι η μεθοδολογία διαρρήξεων διά της προκλήσεως εκρήξεων, πέραν της περιουσιακής ζημίας που συνεπάγεται για τα πιστωτικά ιδρύματα και λοιπούς φορείς διαχείρισης των ΑΤΜ, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, παρακαλούμε να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας». Ανάμεσα στα άλλα ζητείται να υπάρχουν αστυνομικές «ενέδρες» γύρω από ΑΤΜ που θεωρούνται υποψήφιοι στόχοι. Επιπλέον ζητείται αύξηση των περιπολιών γύρω από τα τραπεζικά καταστήματα αλλά και να γίνεται καταγραφή κινήσεων ύποπτων ατόμων.
Σημειώνεται ότι η αρπαγή των χρημάτων με τη μέθοδο «Plofkraak», διοχέτευσης αερίου, πρωτοεμφανίστηκε στην Ολλανδία προ δωδεκαετίας κι έχει επεκταθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά επρόκειτο για τακτική που εφάρμοζαν διαρρήκτες από το πρώην ανατολικό μπλοκ, όμως τον τελευταίο καιρό αναδεικνύεται η εμπλοκή και Ελλήνων, Αλβανών και άλλων.