Πέντε μέρες μετά την ορκωμοσία της, η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας προετοιμάζεται για ένα τελευταίο εμπόδιο πριν αρχίσει να προκαλεί τους κανονισμούς της ΕΕ και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί: σήμερα ξεκινά η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη 18μελή κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε στη Γερουσία και ακολουθεί η Βουλή. Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα, αν και στη Γερουσία των 320 εδρών διαθέτουν μόλις 14 έδρες περισσότερες από την αντιπολίτευση.
Ο Κόντε έδειξε την πεποίθησή του ότι οι ψήφοι δεν θα είναι πρόβλημα, γράφοντας στο Facebook ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του G7 στον Καναδά, την Παρασκευή. Αν και αυτή η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να είναι εύκολη, αφού τα κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει για τους υπουργούς και το κυβερνητικό πρόγραμμα, κάποιοι αναλυτές προβλέπουν δύσκολες στιγμές σε μελλοντικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, καθώς τα δύο κόμματα διαφωνούν σχετικά με το ποια από τις δαπανηρές προεκλογικές τους υποσχέσεις θα υλοποιήσουν πρώτα. «Τα κόμματα της κυβέρνησης έχουν διαφορετικούς ψηφοφόρους και διαφορετικές απαιτήσεις από τον προϋπολογισμό», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πολιτική κρίση μεσοπρόθεσμα, έγραψε χθες σε άρθρο του στην εφημερίδα «Corriere della Sera», ο Τζορτζ Σόρος. «Η κυβέρνηση ίσως πέσει, και έτσι ίσως η Ιταλία οδηγηθεί σε νέες εκλογές στο τέλος αυτής της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης». Την Κυριακή, ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θέλει να φέρει στη Βουλή είναι το εγγυημένο βασικό εισόδημα για τους άπορους Ιταλούς. Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους μεγάλες περικοπές στους φόρους, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι σκοπεύει να κόψει τη βοήθεια προς τους μετανάστες που ζητούν άσυλο κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια ώστε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Χθες ακολούθησε το μοτίβο αυτό και στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο Εσωτερικών (που είναι αρμόδιο για το Μεταναστευτικό), υποσχέθηκε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων και πως θα στείλει πίσω εκείνους που ήδη βρίσκονται στην Ιταλία. «Η Ιταλία δεν θα είναι πια ο προσφυγικός καταυλισμός όλης της Ευρώπης» τόνισε. Αλλωστε η πρώτη του επίσκεψη δύο μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο Σαλβίνι ήταν στην Σικελία, όπου περισσότεροι από 600.000 μετανάστες έχουν φθάσει από τις ακτές της Αφρικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πριν επισκεφθεί το hotspot του Ποτζάλο, δήλωσε: «Το πάρτι τελείωσε».
Παρά τις υποσχέσεις για περικοπές 5 δισ. όμως, τα χρήματα που πρέπει να εξευρεθούν για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος είναι πολύ περισσότερα, με την «Corriere della Sera» να υπολογίζει πως φθάνουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό σε μια χώρα που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα και που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη δημοσιονομική πειθαρχία της ευρωζώνης.