Φουσκωμένα ραβασάκια ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων προετοιμάζει η κυβέρνηση, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από 20 ευρώ και να φτάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, «χτυπώντας» μεταξύ άλλων λαϊκές συνοικίες αλλά και τουριστικές περιοχές. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας χθες την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε ορισμένα από τα στοιχεία της «λυπητερής» που έρχεται τον Αύγουστο.
Παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα υπάρξει αύξηση του ΕΦΝΙΑ για το 15% των υπόχρεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές. Βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές.
Επίσης ανέφερε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές, οι οποίες θα γίνουν «μια και έξω» καθώς δεν πέρασε το σχέδιο της σταδιακής εφαρμογής σε βάθος διετίας που επιδίωκε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα ακίνητά τους, ενώ πολλοί θα πιαστούν για πρώτη φορά στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την ακίνητη περιουσία τους πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο, διαπιστώνοντας τις φοροεπιβαρύνσεις, επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει το καυτό μέτωπο των φουσκωμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που ξέρει ότι θα κοστίσει ακριβά στην κυβέρνηση στον δρόμο προς τις κάλπες.
Ετσι, στο τραπέζι παραμένει το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ατομικής ακίνητης περιουσίας. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ.
Ο χρόνος τελειώνει και το παιχνίδι των τελικών επιβαρύνσεων – ελαφρύνσεων παραμένει ακόμη ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες ώρες, αφού όποιες αλλαγές γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.
Ο ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ συνδέεται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο τελικός λογαριασμός θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλει υπερπλεόνασμα στον φόρο. Τα έσοδα δηλαδή που θα βεβαιωθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων υπερβαίνουν τα 3,15 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν το 2017 λόγω των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών. Την αύξηση αυτή θα έρθει να ισοφαρίσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Δηλαδή με την αύξηση του αφορολόγητου των 200.000 ευρώ θα περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακίνητων, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος που παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.
ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ. Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και κατά 50.000 ευρώ, ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών. Αλλωστε, όπως έλεγε πρόσφατα ευρωπαίος αξιωματούχος, «με τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική». Σήμερα στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου πιάνονται περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ.
Η πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα φέρει μικρότερο φόρο στους ιδιοκτήτες στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη και στην Εκάλη όταν τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα θα είναι φουσκωμένα.
Οι νέες αντικειμενικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης των νέων αντικειμενικών δείχνει αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 50%. Μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε άλλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλες αυξήσεις θα γίνουν στη Μεσσηνία που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από τη λειτουργία του Costa Navarino, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά λόγω διάφορων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά, όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μεγάλα θύματα και τα λαϊκά προάστια, όπου οι τιμές ζώνης παραμένουν πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ εδώ και μία 10ετία περίπου.
ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ. Οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν τέλος. Η χαριστική βολή θα έρθει το 2019 όταν θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.