Σε μεγάλο ασθενή αναδεικνύονται οι δημόσιες δομές Υγείας σε τουριστικές περιοχές που αποτελούν κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Οπως προκύπτει από τη νέα «ακτινογραφία» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό έχουν μετατρέψει πολλά Κέντρα Υγείας σε… Κέντρα Διακομιδών.
Είναι ενδεικτικό ότι στα Κέντρα Υγείας Πάρου και Ανδρου δεν υπηρετεί ούτε ένας καρδιολόγος, ενώ το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε εν μέσω τουριστικής περιόδου χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.
Επιπλέον στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπου επίσης καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, «δεν υπάρχει Μονάδα Νεογνών, με αποτέλεσμα τις συνεχείς αεροδιακομιδές στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα» αναφέρεται στην έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.
Αρρυθμίες. Η υποχρηματοδότηση είναι η βασική αιτία που προκαλεί αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κέρκυρας καθώς «ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2018 εντοπίστηκαν σοβαρές ελλείψεις, όπως αντιδραστήρια (βασικές εξετάσεις), χρηστικά υλικά, συντηρήσεις εξοπλισμού κ.ά.». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος μετρά συνολικά τουλάχιστον 7.000 εργάσιμες ημέρες σε χρωστούμενες άδειες και ρεπό.
Σύμφωνα με τη λεπτομερή καταγραφή της Ομοσπονδίας, πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης γιατρών, παρόλο που θα έπρεπε να παραμένουν εν λειτουργία όλο το 24ωρο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Φιλιππιάδας, όπου το Κέντρο Υγείας προσφέρει τις υπηρεσίες του έως τις τρεις το μεσημέρι, ενώ το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει μέρα παρά μέρα με το Κέντρο Υγείας Καναλακίου.
Εν τω μεταξύ, μεγάλο αγκάθι για τη δημόσια υγεία είναι και η έλλειψη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τη νησιωτική χώρα να μετρά δραματικά κενά. Ειδικότερα και σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, στις Κυκλάδες δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.
Αντίστοιχα, στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο Ρόδου (δυναμικότητας έξι κλινών), ενώ στα Επτάνησα μόνο στο Νοσοκομείο Κέρκυρας με μόλις τέσσερα κρεβάτια.
Η Ηπειρος πάλι, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους, διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας (όπως είναι, για παράδειγμα, αυτό στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και στη Ζάκυνθο) αλλά και δημοφιλών ηπειρωτικών προορισμών, όπως η Χαλκιδική, διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ χωρίς εντούτοις να έχουν τεθεί σε λειτουργία, αποδεικνύει την αδυναμία προσλήψεων και κεντρικού σχεδιασμού.
Και παρά το γεγονός ότι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας νησιών όπως είναι η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος η ζήτηση για υπηρεσίες έχει αυξηθεί δραματικά λόγω των προσφύγων και των μεταναστών, το ιατρικό προσωπικό φαίνεται να είναι χαμένο στη μετάφραση.
«Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς, αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι αναίτιες καισαρικές τομές στο μικροσκόπιο του υπουργείου

Στο μικροσκόπιο βάζει το υπουργείο Υγείας τις αναίτιες καισαρικές τομές που διενεργούνται τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρα μας, προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους αλλά και δέσμη μέτρων που θα μειώσει τα ποσοστά – ρεκόρ που καταγράφονται στην Ελλάδα.

Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της παραφωνίας που καταγράφεται στα ελληνικά μαιευτήρια, αρκεί να ανατρέξει στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%. Η χώρα μας όμως φαίνεται, σύμφωνα με τα δεδομένα, ότι ανταγωνίζεται την Τουρκία όπου περίπου μία στις δύο γέννες γίνεται με καισαρική τομή.

Μάλιστα και σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, ρεκόρ καισαρικών τομών καταγράφεται στο Αγρίνιο καθώς το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 83%, αλλά και στη Σύρο (69%). Σημειώνεται δε ότι συνολικά σε όλη τη χώρα το ποσοστό καισαρικών πέρυσι ανήλθε στο 56,8%, όταν ο κανόνας που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι μία καισαρική τομή ανά τέσσερις τοκετούς.

Σειρά μέτρων. Υπό τα δεδομένα αυτά, η δέσμευση του υπουργού Υγείας για μια σειρά μέτρων που θα ανατρέψουν την κατάσταση αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «η εικόνα αυτή δεν περιποιεί τιμή ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες και προφανώς θέτει σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους, αλλά επιβαρύνει και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ανδρέας Ξανθός έχει δώσει εντολή στους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων να ελέγχονται «οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές». Σημαντικό εργαλείο για τη σχετική αξιολόγηση είναι οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Επιπλέον, «ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει εντολή από το υπουργείο Υγείας να ελέγχει τις πλασματικές επιπλοκές που καταγράφονται στις καισαρικές τομές για να αυξάνεται το κόστος» όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, με τον ίδιο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στη συμβολή των μαιών, δεδομένου ότι ο ρόλος τους έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί με σχετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αρνητική «πρωτιά» που καταγράφεται επί χρόνια με αμείωτο ρυθμό απασχόλησε και τον ΠΟΥ. Σε πόρισμά του, που ολοκληρώθηκε το 2016, οι ερευνητές έριξαν φως μεταξύ άλλων στις αδυναμίες των δημόσιων μαιευτηρίων και στις «μαύρες αμοιβές» που είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση καισαρικής τομής.