Μια ήρεμη πρώτη ημέρα εξετάσεων είχαν χθες οι τελειόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας με τους οποίους και άρχισαν οι Πανελλαδικές για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Συνολικά 15.7421 άτομα από τα Επαγγελματικά Λύκεια διαγωνίζονται φέτος για μια θέση στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων επέλεξαν χθες για την Ελληνική Γλώσσα και την Εκθεση δύο θέματα αναμενόμενα και βατά, το ένα σχετικό με την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα και το άλλο μέρος από διήγημα του Θανάση Βαλτινού, για τη σχέση του ανθρώπου με τα αδέσποτα ζώα.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε το κατάλληλο μήνυμα κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εξετάσεων, καθώς έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα που αφορούσαν την Ελληνική Γλώσσα στα Επαγγελματικά Λύκεια τιτλοφορώντας το σχετικό αρχείο του με το όνομα… Αλγεβρα! Το λάθος βέβαια διαπιστώθηκε γρήγορα και διορθώθηκε.

Στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, φέτος συνεξετάζονται για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία. Το διαγώνισμα χωρίστηκε σε δύο σκέλη, με άξονες το μη λογοτεχνικό και το λογοτεχνικό κείμενο. Για κάθε κείμενο, επελέγησαν τρεις δραστηριότητες που αφορούν την κατανόηση κειμένου, τη λειτουργία της γλώσσας και την παραγωγή λόγου.

Σχολιάζοντας από την πλευρά της τα θέματα που επελέγησαν χθες, η Ενωση Φροντιστών Ελλάδος τόνισε ότι «τα θέματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μπορούν δε να χαρακτηριστούν ποιοτικά αλλά κι απαιτητικά λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη Νεοελληνική Γλώσσα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ».

Ωστόσο, όπως ανέφερε η Ενωση, «προβληματισμό προκαλεί η διατύπωση του ερωτήματος Α2, καθώς δεν δίνεται όριο λέξεων της αναμενόμενης, από τους υποψηφίους, απάντησης η οποία από φιλολογικής άποψης θα μπορούσε να είναι εκτενής ή αντιθέτως εξαιρετικά συνοπτική. Αξίζει όμως να σημειωθεί η πρωτότυπη και δημιουργική διατύπωση του ερωτήματος Α5 –παραγωγής λόγου –αναφορικά με την έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων στο δημοφιλές και βατό –για το σύνολο των υποψηφίων –θέμα της διαρκούς αλλά κι αδιέξοδης ταυτόχρονα προσπάθειας του ανθρώπου να κυριαρχήσει στο περιβάλλον».

Οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα με τη μεγαλύτερη κατηγορία των εξεταζομένων, τους τελειόφοιτους του Λυκείου, που εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα. Συνολικά 104.040 άτομα από όλες τις κατηγορίες διαγωνίζονται φέτος για τις 76.962 θέσεις που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.