«Αλήθεια, τρέχεις;», σε ρωτάει. «Πώς μπορώ να ξεκινήσω κι εγώ;» Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- οι δρομείς έχουν ακούσει τα προηγούμενα ερωτήματα από έναν φίλο ή γνωστό που σας βλέπει να τρέχετε με φίλους ή σε αγώνες. Τι απάντηση να δώσεις; «Βάλε αθλητικά παπούτσια, άνετα ρούχα και απλά βγες έξω», θα ήταν η πιο απλή και προφανής. Σωστό και αυτό, αλλά ίσως να μην είναι αρκετό για να κατευθύνει κάποιον που θέλει λίγο πιο συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να… προσυλητιστεί στη δρομική κοινότητα. Ακολουθούν μερικά «βήματα» για να βοηθήσετε κάποιον να κάνει την αρχή παρέχοντάς του κάποιες πρώτες χρήσιμες πληροφορίες.
1Το περπάτημα και τα διαλείμματα
Για κάποιον που έχει να τρέξει από… παιδί, η μετάβαση από το περπάτημα στο τρέξιμο δεν θα πρέπει να είναι απότομη και δύσκολη. Μπορεί οι διαφορές να είναι μικρές, καθώς πλέον αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος δεν είναι παρά να «ξεκολλήσει» από το έδαφος και να προσγειώνεται πάλι σε κάθε βήμα, ωστόσο το άγχος μπορεί να καταστρέψει από την αρχή την όποια προσπάθεια. Τονίστε σε έναν πρωτάρη ότι δεν χρειάζεται να τρέχει συνεχόμενα για πολλή ώρα. Μπορεί να κάνει διάλειμμα , μπορεί επίσης να κάνει και μεικτή προπόνηση για αρχή, συνδυάζοντας τρέξιμο και περπάτημα, ανάλογα με το πώς αισθάνεται. Ο συνδυασμός αυτός θα μπορέσει να κρατήσει τον αρχάριο υγιή και ενεργοποιημένο για να περάσει στο επόμενο στάδιο και να αυξήσει ένταση και διάρκεια στην προπόνησή του.
2 Τα ρούχα και τα παπούτσια
Οπως προαναφέραμε, βασικός κανόνας στο τρέξιμο είναι η απογείωση και η προσγείωση στο έδαφος σε κάθε βήμα. Για να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να βοηθήσετε τον νέο δρομέα ώστε να βρει το κατάλληλο παπούτσι, που θα του παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνετε στον δρομέα είναι πως μπορεί τα πόδια μας να μην είναι τόσο μοναδικά όσο τα αποτυπώματά μας, ωστόσο θα πρέπει να τα προσέχουμε αρκετά, γιατί είναι τα μόνα μας «εργαλεία» για να πετύχουμε τους στόχους μας. Επίσης, η σωστή επιλογή ρούχων είναι στα SOS των συμβουλών προς αρχαρίους. Ενα σορτσάκι και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι (ή τοπ για τις γυναίκες) είναι η ιδανικότερη επιλογή. «Δείξτε» στον νέο δρομέα τα τεχνικά ρούχα που διαφέρουν πολύ από τα βαμβακερά καθώς απορροφούν τον ιδρώτα, αλλά και στεγνώνουν αμέσως, αφήνοντας το σώμα να αναπνέει. Τονίστε στον νέο δρομέα ότι ο αέρας που περνάει από το δέρμα βοηθάει το σώμα να διαμορφώσει καλύτερα τη θερμοκρασία του, χαρίζοντας περισσότερη άνεση στον δρομέα.
3 Η συνέπεια και το πρόγραμμα
Βοηθήστε τον πρωτάρη να βρει χρόνο στο πρόγραμμά του για να τρέξει, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό. Μην παραλείψετε να του εξηγήσετε ότι μισή ώρα για τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ζωή του τα επόμενα χρόνια. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να καθορίσετε τον χρόνο εκτέλεσης της κάθε προπόνησης και να μη χαλάει το πρόγραμμά του. Ας το δει σαν ένα ραντεβού στον γιατρό και ας μην προσπαθήσει να το αποφύγει. Πείτε του ξεκάθαρα: «Αν κάποιος θέλει να σε δει εκείνη την ώρα, τότε τι καλύτερο από το να τον πάρεις μαζί». Και φροντίστε να το ακολουθήσει.
4 Σεβασμός σε περιβάλλον και καιρό
Εμφυσήστε στον νέο δρομέα τον σεβασμό στο περιβάλλον. Είτε τρέχει σε δάσος, δρόμο ή ακόμα και οργανωμένη αθλητική εγκατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζει τις συνθήκες του καιρού και του εδάφους, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν την προπόνηση και την απόδοσή του. Για αρχή να του επισημάνετε ότι θα πρέπει να μην επιλέγει μεγάλες και δύσκολες διαδρομές, καθώς και ότι πρέπει να αποφεύγει να τρέξει τις ώρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ειδικά φέτος που στην Ελλάδα το καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό. Οι ώρες νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ήλιου θα τον βοηθήσουν να μην κουραστεί αρκετά.
5 Το Α και το Ω είναι η διατροφή
Από τα βασικότερα στοιχεία της καθημερινότητας ενός δρομέα είναι η διατροφή και αυτό θα πρέπει να το μεταφέρετε σε όσους ζητούν τις συμβουλές σας. Η διατροφή πριν και μετά την προπόνηση πρέπει να είναι η κατάλληλη για την όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική κατάσταση και την παροχή ενέργειας στους μυς.
6 Προπόνηση και αποκατάσταση
Βοηθήστε τον δρομέα να καθορίσει τη σωστή ταχύτητα στο τρέξιμό του. Τονίστε του ότι η σωστή ταχύτητα είναι αυτή που του επιτρέπει να μιλάει χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα πρέπει να ελαττώσει ταχύτητα. Μην ξεχνάτε ότι ο σωστός ρυθμός από την αρχή θα αποτρέψει τον δρομέα από πιθανούς τραυματισμούς. Παράλληλα, για να ευχαριστηθεί την προπόνησή του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ημέρες που δεν έχει προπόνηση. Θυμίστε στον δρομέα ότι θα πρέπει αυτές τις ημέρες να ξεκουράζει όσο το δυνατόν περισσότερο τα πόδια του για να μπορεί να πετύχει τους στόχους του στις προπονήσεις.