Σε 24 πόλεις από τον Εβρο ώς την Κρήτη οι κεντρικές πλατείες γέμισαν χθες το βράδυ με ελληνικές σημαίες και τις φωνές διαμαρτυρίας πλήθους πολιτών. «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική» ήταν τα δύο βασικά συνθήματα που ακούγονταν σε όλες τις συγκεντρώσεις. Χαρακτήρα κεντρικού συλλαλητηρίου για τη μη παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων είχε για συμβολικούς λόγους η συγκέντρωση στην Πέλλα, όπου έσπευσαν 3.000 άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές – μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αντίστοιχα σε συμμετοχή και παλμό ήταν τα συλλαλητήρια σε Δράμα, Βέροια, Λάρισα και Ιωάννινα.
«Ποτέ ξανά δεν πραγματοποιήθηκαν 24 παράλληλες συγκεντρώσεις στην Ελλάδα για κοινό σκοπό. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος ξεσηκωμός του απλού κόσμου σε τόσα διαφορετικά σημεία της χώρας» έλεγαν οι διοργανωτές, προφανώς ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση. Στην Πέλλα το ραντεβού δόθηκε μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Η φλόγα που καίει στην καρδιά μας είναι πιο σημαντική από ένα συλλαλητήριο. Γιατί οι πατρίδες γίνονται με πράξεις» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία». Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης: «Παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια και δεδομένα που προκύπτουν από έγγραφα». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην Πέλλα βρέθηκαν δημοσιογράφοι από τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση καθώς και τηλεοπτικό συνεργείο της Βουλγαρίας.
Ο Πατούλης. «Το ποτάμι της οργής ξεχείλισε. Στέλνουμε μήνυμα σε όσους μας λένε ανόητους επειδή δεν ξεπουλιόμαστε. Κύριοι, εμείς αγαπάμε τούτη την πατρίδα και είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας» είπε από την Εδεσσα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Το πανό που ανέγραφε «Δεν ξεπουλάμε το όνομα» ξεχώριζε στη συγκεκριμένη συγκέντρωση και αντίστοιχα μεγάλα πανό εμφανίστηκαν στην Πέλλα («Μακεδονία η γη των πατέρων μας» καθώς και ένα της Παμμακεδονικής Ενωσης Αυστραλίας), στην Πτολεμαΐδα («Ζήτω ο Μακεδονικός αγώνας», με φόντο μια τεράστια ελληνική σημαία) και στη Λάρισα («Εστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία – Στράβων»).
Στο μεταξύ, στα Χανιά σημειώθηκε ένταση και υπήρξαν μικροτραυματισμοί όταν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς αντιεξουσιαστές ήρθαν στα χέρια με διαδηλωτές με αποτέλεσμα να σπεύσουν αστυνομικοί κάνοντας χρήση χημικών και προχωρώντας σε προσαγωγές. Ολα τα συλλαλητήρια (σε Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Εδεσσα, Βέροια, Κατερίνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Σιάτιστα, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Κω) είχαν τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και τοπικών φορέων ενώ ορισμένοι ομιλητές ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.