Αντιμέτωπη με τον μεγάλο πονοκέφαλο της φύλαξης των οκτώ τούρκων αξιωματικών είναι πλέον η κυβέρνηση. Η Ελληνική Αστυνομία είναι σε κατάσταση συναγερμού, ενώ την ίδια στιγμή το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές της Αγκυρας, η οποία σχεδόν καθημερινά εγκαλεί την Ελλάδα ότι προσφέρει άσυλο σε πραξικοπηματίες.

Μάλιστα, χθες η Τουρκία εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, απαντώντας στην παρέμβαση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις περιοχές Νατούρα 2000 στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι προειδοποίησε «ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί κανένα τετελεσμένο σχετικά με γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται». Και πρόσθεσε πως η Τουρκία ανανεώνει τις προειδοποιήσεις της και προς την ΕΕ «να μην γίνει εργαλείο πολιτικών εκμεταλλεύσεων της Ελλάδας». Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα σε ομιλία του στο Πεντάγωνο ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε διαμηνύσει στην Τουρκία ότι οι περιοχές του Δικτύου Νατούρα 2000 βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και εντός της ΕΕ και συνεπώς κάθε διεκδίκηση από πλευράς Αγκυρας είναι αβάσιμη και αυθαίρετη.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, υπήρξε χθες και παρέμβαση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε την απειλή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για απαγωγή των Οκτώ ως προαναγγελία πολεμικής επιχείρησης σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου. Γι’ αυτό όπως είπε, θα ενημερώσει σχετικά το ΝΑΤΟ αλλά και την ΕΕ. «Η ανακοίνωση του τούρκου αντιπροέδρου ήταν πραγματικά εξαιρετική, για να μπορέσουμε να αποδείξουμε με τον πιο απλό τρόπο το πώς η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και προσπαθεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες συνύπαρξης και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε.

«Καυτή πατάτα». Σε ό,τι αφορά τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, από την πρώτη στιγμή που πέρασαν στην Ελλάδα με το ελικόπτερο η Αθήνα ήξερε ότι η διαχείριση της υπόθεσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εξελιχθεί σε μία από τις τρεις «καυτές πατάτες» στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής –μαζί με το Σκοπιανό και την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη –που θα πρέπει να χειριστούν, και μάλιστα ταυτόχρονα, το Μαξίμου και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αλλωστε, η κυβέρνηση μπορεί να επιμένει ότι στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων έχει ακολουθήσει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και πως η απελευθέρωσή τους βασίζεται σε αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως γνωρίζει καλά πως η παραμονή τους στην Ελλάδα εξοργίζει την Αγκυρα και έχει επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη φύλαξη των τούρκων αξιωματικών είναι πλέον η μόνιμη ανησυχία του Μαξίμου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Καθημερινά θα πρέπει να διατίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες αστυνομικοί για την προστασία τους στις μυστικές τοποθεσίες όπου διαμένουν, καθώς και διμοιρία των ΜΑΤ, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής. Και βέβαια θα χρησιμοποιούνται συστήματα τελευταίας τεχνολογίας για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.