Το τελευταίο συμβόλαιο που υπέγραψε με την Ντόρτμουντ εκπνέει το 2020 και αν το εξαντλήσει θα συμπληρώσει δεκαετία στην Ευρώπη. Ο Σίντζι Καγκάβα, ο πρώτος σε συμμετοχές Ιάπωνας στις διοργανώσεις της UEFA (52 αγώνες, 11 γκολ, 10 ασίστ σε Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ), αναμένεται να είναι ο εγκέφαλος των Μπλε Σαμουράι στα γήπεδα της Ρωσίας.
Δημιουργικός μέσος, με κοφτερή ματιά και ποδοσφαιρική ευστροφία που του επιτρέπουν να «πληγώνει» τις αντίπαλες άμυνες με πάσες-μαχαιριές. Ευέλικτος, ταχύτατος, με υψηλό δείκτη τεχνικής κατάρτισης, διαρκή διάθεση να προωθήσει το παιχνίδι, αλλά υπομονετικός και φινετσάτος όταν το απαιτούν ο συνθήκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις αγωνίζεται και στα άκρα.
Από την 23άδα της Ιαπωνίας είναι ο μοναδικός παίκτης με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 εκατ. ευρώ (13 με βάση το transfermarkt). Με το εθνόσημο ο 29χρονος παίκτης μετράει 90 συμμετοχές και 29 γκολ. Πρωτοεμφανίστηκε το 2008, αλλά δεν είχε συμπεριληφθεί στις κλήσεις για το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική που διεξήχθη λίγο πριν ανοίξει ο κύκλος της ευρωπαϊκής του θητείας σε Ντόρτμουντ (δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα στο παλμαρέ του) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ένα πρωτάθλημα, ένα Σούπερ Καπ). Παρεμπιπτόντως, η γερμανική ομάδα τον πούλησε στους Αγγλους το 2012 έναντι 16 εκατ. ευρώ και δαπάνησε τα μισά για να τον επαναφέρει στο ρόστερ της δύο χρόνια αργότερα.
Με την Εθνική πάντως ο Καγκάβα έχει απωθημένα. Πέραν του αποκλεισμού του από το Μουντιάλ του 2010, δεν συμμετείχε και στον τελικό του Ασιατικού Κυπέλλου το 2011. Στο νικηφόρο προημιτελικό με το Κατάρ (3-2) είχε σκοράρει δις, αλλά στον ημιτελικό με τη Νότια Κορέα (πρόκριση στα πέναλτι) υπέστη κάταγμα στο μετατάρσιο. Ετσι απουσίασε από το ματς της στέψης κόντρα στην Αυστραλία (1-0 στην παράταση οι Ιάπωνες).
Δεκατρείς «Ευρωπαίοι»
Στο Μουντιάλ του 2014, στη Βραζιλία, η Ιαπωνία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων με απολογισμό 0-1-2 (η ισοπαλία ήταν κόντρα στην Ελλάδα) παρόντος του Καγκάβα, ο οποίος έμελλε να είναι και ο μοιραίος παίκτης έναν χρόνο αργότερα στο Ασιατικό Κύπελλο 2015.
Ο προημιτελικός με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονικός αγώνας) και ο Καγκάβα έστειλε την μπάλα στο δοκάρι στην τελευταία εκτέλεση (ήττα 5-4).
Στην 23άδα της Ιαπωνίας υπάρχουν ακόμη 13 παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Τρεις εξ αυτών έχουν υπερβεί τις 100 συμμετοχές με την Εθνική: ο 34χρονος αμυντικός μέσος της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Μακότο Χασέμπε (109 εμφανίσεις, 2 γκολ), ο επιθετικός της Λέστερ, Σίντζι Οκαζάκι (112/50), και ο αριστερός μπακ της Γαλατάσαραϊ, Γιούτο Ναγκατόμο (104/3). Αναγνωρίσιμη φιγούρα είναι και ο winger Κεϊσούκε Χόντα (94/36), που έχει πολυετή εμπειρία από τη Γηραιά Ηπειρο (με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μίλαν), αλλά βγάζει πλέον το παντεσπάνι του στη μεξικανική Πατσούκα.
6 Το σερί συμμετοχών, μαζί με τη φετινή, της Ιαπωνίας σε Μουντιάλ. Αποκλείστηκε στον όμιλο το 1998, το 2006 και το 2014 (0-0 στο ματς με την Ελλάδα), ενώ προκρίθηκε στις 16 το 2002 (ως διοργανώτρια) και το 2010.
Ο προπονητής Ακίρα Νισίνο
Λύση ανάγκης ο τεχνικός διευθυντής
Η συνεργασία του με την Ναγκόγια Γκράμπους, που έληξε τον Δεκέμβριο του 2015, έμοιαζε με τον επίλογο της προπονητικής του καριέρας. Ο Ακίρα Νισίνο ανέλαβε το πόστο τού τεχνικού διευθυντή στην Εθνική Ιαπωνίας την πρωταπριλιά του 2016, αλλά δύο χρόνια μετά –στα 63 του χρόνια –επιστρατεύτηκε ως λύση ανάγκης για να κοουτσάρει τους Μπλε Σαμουράι στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Είχε προηγηθεί το διαζύγιο από τον Βόσνιο Βαχίντ Βαλίλχοντζιτς που χρεώθηκε μια ταπεινωτική ήττα από τη Νότια Κορέα (1-4) και έλλειψη επικοινωνίας με τους ποδοσφαιριστές. Ο Νισίνο έχει θητεύσει ως κόουτς στα μικρότερα εθνικά κλιμάκια της Ιαπωνίας και αποτελεί την πρώτη εγχώρια λύση για τον πάγκο της ανδρικής ομάδας μετά το 2010.