«Μέσι, μην πας». Η κραυγή ακούστηκε το πρωί της Τρίτης έξω από το Αθλητικό Κέντρο Joan Gamper της Βαρκελώνης όπου προετοιμάζονται οι παίκτες της Αργεντινής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Περίπου 30 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα, ενώ κρατούσαν φανέλα της Αλπισελέστε βαμμένη με κόκκινη μπογιά εν είδει αίματος.
«Μην ξεπλύνετε την εικόνα του Ισραήλ. Οπως λέει ο Μαραντόνα, η μπάλα δεν πρέπει να είναι λεκιασμένη».
Οι ποδοσφαιριστές που άκουγαν τις φωνές και ταυτόχρονα εκτελούσαν τις ασκήσεις κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. Κρατώντας ένα μεγάφωνο, οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν με όση δύναμη είχαν ένα ένα τα ονόματα των παικτών της Αργεντινής, αρχής γενομένης απ’ αυτό του Λιονέλ Μέσι.
Λίγες ώρες αργότερα οι ποδοσφαιριστές θα αποφάσιζαν πως δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ για το φιλικό παιχνίδι με την Αργεντινή. Ενα πολιτικο-αθλητικό θρίλερ εξελίχθηκε τις ώρες που προηγήθηκαν της απόφασης αναβολής του αγώνα της Αλμπισελέστε με το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Οι ευθείες απειλές προς το πρόσωπο του Μέσι από τους Παλαιστίνιους και τους υποστηρικτές τους έθεταν πλέον θέμα ασφάλειας. «Ανησυχούμε για την ασφάλεια», φέρεται να είπε ο Μέσι σε συμπαίκτη του. Αμέσως ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαν οι παίκτες, το προπονητικό σταφ και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κλάουντιο Τάπια. Ο τελευταίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος όμως δεν προσέφερε αρκετές εγγυήσεις για το ταξίδι.
Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο των δύο χωρών, όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον αργεντινό πρόεδρο για να του ζητήσει να παρέμβει ώστε να μη ματαιωθεί ο αγώνας. Ο Μάκρι είπε στον Νετανιάχου πως από τις επαφές που είχε με την ομοσπονδία της χώρας του πληροφορήθηκε πως οι παίκτες αποφάσισαν να μην παίξουν λόγω των απειλών που δέχτηκε ο αρχηγός τους Λιονέλ Μέσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κλαρίν», πριν από μερικές ημέρες, όταν πια οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πιέζουν ώστε να αναβληθεί το παιχνίδι στην Ιερουσαλήμ, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους οι Ισραηλινοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για προπαγανδιστικούς λόγους και να το ταυτίσουν με την επέτειο των 70 χρόνων από τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ, η ομοσπονδία της Αργεντινής ζήτησε από τον Μάκρι να της πει ποια θα πρέπει να είναι η στάση της στο θέμα. Εκείνος απάντησε πως μία νέα αλλαγή της έδρας του φιλικού θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα.
Αρχικά ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη Χάιφα, αλλά ύστερα από διαπραγματεύσεις ο Νετανιάχου πέτυχε να μετακινηθεί στην Ιερουσαλήμ.
Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως κανείς από την αργεντίνικη πλευρά δεν τόλμησε να ανακοινώσει επίσημα τη ματαίωση του αγώνα. Αιτία, το γεγονός ότι η ομοσπονδία της Αργεντινής είχε προεισπράξει για το φιλικό 1,5 – 2 εκατ. δολάρια. Υστερα από νέες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε να δώσουν οι Αργεντινοί δύο φιλικά παιχνίδια μετά το Μουντιάλ, όταν θα έχουν καταλαγιάσει τα πάθη, το ένα στο Ισραήλ και το άλλο στη χώρα τους ή όπου αλλού θέλουν.
Εκ μέρους των παικτών μίλησε στο ESPN ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν: «Πιστεύω πως στο τέλος κάναμε το σωστό. Είναι προφανές πως η υγεία και η κοινή λογική προηγούνται. Πιστεύουμε πως το σωστό ήταν να μην πάμε».
Οργή αλλά και αποθέωση
Για ημέρες η επίσκεψη του Μέσι στην Ιερουσαλήμ, η δεύτερη μετά το 2013 όταν είχε ταξιδέψει με την Μπαρτσελόνα, ήταν βασικό θέμα στον Τύπο του Ισραήλ. Οπως ήταν φυσικό, οι εξελίξεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. «Παραδόθηκαν στον τρόμο», έγραψε η εφημερίδα «Israel Hayom».
Οι Παλαιστίνιοι αποθέωσαν τους Αργεντινούς μιλώντας για «ηθική» και «χαστούκι στην κατοχή του Ισραήλ», ενώ αντίθετα οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται απογοητευμένοι και εξοργισμένοι. Στο Ισραήλ πιστεύουν πως ο Μέσι και άλλοι παίκτες δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους και η ομοσπονδία της χώρας ζητά από τη FIFA να ερευνηθεί η υπόθεση.
«Αυτογκόλ»
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιτζάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την ματαίωση του ματς «καταπληκτικό αυτογκόλ της Ρέγκεβ», ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Αβί Γκαμπάι ζητά να διερευνηθεί η «διεφθαρμένη συμπεριφορά» της υπουργού.
Η Ρέγκεβ που έχει διαγράψει μακρά πορεία στο στρατό του Ισραήλ κατηγόρησε μέλη του κοινοβουλίου πως λειτουργούν ως «Δούρειοι Ιπποι» για να βοηθήσουν την τρομοκρατία.
Πέρυσι η υπουργός είχε προκαλέσει σάλο στο φεστιβάλ Καννών όταν περπάτησε στο κόκκινο χαλί φορώντας φόρεμα που είχε πάνω του την εικόνα της πόλης της Ιερουσαλήμ.