Πορτογαλία με Ρονάλντο και Πορτογαλία χωρίς Ρονάλντο. Δύο ομάδες σε συσκευασία της μιας. Καλώς ή κακώς, η πρωταθλήτρια Ευρώπης εξαρτάται από την παρουσία και τα κέφια του μεγάλου της άσου.

Ο τρόπος που τον αντιμετωπίζει ο προπονητής του Φερνάντο Σάντος θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικός για τους υπόλοιπους παίκτες.

Ο Ρονάλντο ενσωματώθηκε στην αποστολή της Εθνικής Πορτογαλίας μόλις την προηγούμενη Δευτέρα κι ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απολάμβανε πολυτελέστατες διακοπές με τη σύντροφό του, τον μεγαλύτερο γιο του και ένα 15μελές κονκλάβιο στη Μάλαγα. Για τις δύο βίλες που είχε νοικιάσει πλήρωνε 7.000 την ημέρα, ενώ για το σκάφος που είχε νοικιάσει για να απολαμβάνει τις βόλτες του πλήρωνε 90.000 ευρώ την εβδομάδα.

Οταν ρωτήθηκε ο Φερνάντο Σάντος πότε επιτέλους ο Ρονάλντο θα φορέσει ξανά τη φόρμα του, εκείνος απάντησε με τρόπο που θύμιζε δικηγόρο που υπερασπίζεται τον πελάτη του: «Είναι σε διακοπές. Δεν πρόκειται να τον ενοχλήσω γιατί είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά και θα του μιλήσω όταν θα έρθει για την προετοιμασία».

Μόνο ο Ρονάλντο είχε δύσκολη χρονιά; Ο Πέπε, που διανύει πια το 35ο έτος της ηλικίας του, είχε σπάσει το δάκτυλο του ποδιού του τον Μάρτιο αλλά δήλωσε παρών στην ώρα του. Ο Σάντος, γηραιά αλεπού πια των πάγκων, ίσως να σκέφτεται πως το μεγάλο του αστέρι μπορεί να τον ξελασπώσει ξανά στα, όπως στο τελευταίο νικηφόρο Euro.

Εκρηκτικό σενάριο

Αν η Αργεντινή αναδειχτεί πρώτη στον όμιλό της, όπως είναι και το πιο πιθανό, και η Πορτογαλία κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον 2ο όμιλο πίσω από την Ισπανία, και οι δύο ομάδες φτάσουν στα προημιτελικά, τότε θα δούμε το απόλυτο ντέρμπι σε επίπεδο ποδοσφαιριστών: Μέσι εναντίον Ρονάλντο με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο και τη Χρυσή Μπάλα!

Πολλοί παίκτες της Πορτογαλίας που πρωταγωνίστησαν στην κατάκτηση του Euro 2016 έχασαν τον προσανατολισμό τους σε συλλογικό επίπεδο. Το μεγάλο ταλέντο Ρενάτο Σάντσες χάθηκε κάπου μεταξύ Μπάγερν και Σουόνσι και βρήκε κλειστή την πόρτα της Εθνικής. Ο Εντερ που πέτυχε το γκολ στον τελικό του Euro 2016 δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Σάντος.

Ο Αντρε Γκόμες πήρε λίγα αγωνιστικά λεπτά στην Μπαρτσελόνα και ο Ζοάο Μάριο εκδιώχθηκε ουσιαστικά από την Ιντερ για να καταλήξει στη Γουέστ Χαμ.

Η Πορτογαλία είναι μια γερασμένη ομάδα με πολλούς παίκτες πάνω από τα 30. Εκτός από τον Ρονάλντο που είναι πια 33 ετών, την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους διανύουν οι Ρολάντο, Ζοζέ Φοντέ, ο Πέπε.

29oι επίσημοι αγώνες υπό τις οδηγίεςτου Φερνάντο Σάντος. Σε αυτούς, η ομάδα της Πορτογαλίας έχει μόλις μία ήττα!

Ο προπονητής ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει

Ο «δικός μας» Φερνάντο. Ο φιλέλληνας που νιώθει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του. Με το σπουδαίο έργο του στη Γαλανόλευκη είναι ο άνθρωπος που κρατά το τιμόνι των Εξερευνητών από το 2014, όταν αντικατέστησε τον Πάουλο Μπέντο μετά την ήττα από την Αλβανία στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Euro 2016.

Πολλά από τα στοιχεία που είχε εμφυσήσει στη δική μας Εθνική τα βλέπουμε πια και στην πορτογαλική ομάδα. Αμυνα-μπετόν, αντεπιθέσεις, μικρά σκορ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Σάντος είναι η οίηση της νίκης στο Euro 2016. Σίγουρα θα έχει πάλι πολλούς υποστηρικτές στη χώρα μας.