Δυσοίωνα και αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την αγορά στον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, στην οποία αποτυπώνεται μεγάλη πτώση των τζίρων και υψηλή ανεργία.
Πρόκειται για τα πορίσματα της 5ης κατά σειρά έρευνας της οικονομικής πραγματικότητας στην περιοχή της Μαγνησίας, που παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνα Πλαστάρα.
Από τα πλέον αρνητικά στοιχεία είναι ότι στο α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, το 60% των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση στον τζίρο τους και επιδείνωση της ρευστότητάς τους.
Το 77% (σχεδόν 8 στις 10) των επιχειρηματιών, πιστεύουν ότι θα επιδεινωθεί περισσότερο η οικονομική κατάσταση μέχρι το τέλος της χρονιάς, και σε ποσοστό 57% ότι δεν θα είναι ικανοί στο επόμενο διάστημα ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, το 40% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο στην οικογένειά τους, το οποίο σε ποσοστό 81% δεν παίρνει επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα και δηλώνουν ότι δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτικές καλύψεις.
Καταγράφονται και προτάσεις
Στην ίδια έρευνα της ΟΕΒΕΜ καταγράφονται και προτάσεις για την βελτίωση του κλίματος, όπως
– Να διατηρηθεί η προστασία της κύριας κατοικίας.
– Να διαγραφούν τα υπόλοιπα οφειλών μετά από οικειοθελή και συνενωτικό πλειστηριασμό ακινήτου, με την υπαγωγή και των συνταξιούχων πρώην επαγγελματιών στη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους.
– Να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης και των λοιπών παγίων των επιτηδευματιών.
– Να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς ή άμεσης επαναγοράς του δανείου που έχει αποδοθεί σε ταμεία, disturbs funds, από τον δανειολήπτη σε τιμές αντίστοιχες της αρχικής αγοράς από τα funds.
– Να δοθεί μέριμνα για τους εγγυητές, συνοφειλέτες, επαγγελματίες συνταξιούχους σε περίοδο κρίσης, όταν δεν τεκμαίρεται επί της αρχής δολιότητα στη μη αποπληρωμή οφειλών και θα πρέπει αυτή ν’ αποδεικνύεται μέσα από την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.
– Να γίνει θεσμοθέτηση μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ανά επιχείρηση, τουλάχιστον σε μεταβατικό επίπεδο 5 ετών, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκειται σε κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών ύψος οφειλών.
– Να γίνει πάγωμα και μετατροπή των οφειλών στον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο, άμεση ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, χωρίς προαπαιτούμενα, φορολόγηση των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων με την κλίμακα των μισθωτών, καθιέρωση αφορολόγητου για όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες και άμεση αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου.
Στην έρευνα συμμετείχαν ως δείγμα 244 επιχειρήσεις επί συνόλου 1270 εγγεγραμμένων, και χαρακτηριστικό της οικονομικής συρρίκνωσης είναι ότι πριν από δύο χρόνια, τα μέλη της Ομοσπονδίας ήταν 1500, δηλαδή μειώθηκαν κατά 230 μονάδες.