Με βήμα σημειωτόν και με πολλά εμπόδια συνεχίζεται η πορεία εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο, με τη γερμανική κυβέρνηση να βάζει στον πάγο, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αποφάσεις για μια συνολική διευθέτηση του χρέους. Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα αποφασιστούν μόνο οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις, βάζοντας στο ράφι το συνολικό πακέτο μέτρων που ζητά η ελληνική πλευρά αλλά και το ΔΝΤ.
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group) που συνεδρίασαν προχθές στο Παρίσι κατέληξαν σε συμφωνία μόνο ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο συνέχισης της παραμονής του ΔΝΤ ως δανειστή στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενδεικτικό εξάλλου των προβλημάτων που εξακολουθούννα υφίστανται ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές είναι το γεγονός πως σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την προηγούμενη αξιολόγηση οι εκπρόσωποι δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία, παρότι αναμενόταν κάτι τέτοιο. Η υιοθέτηση της σχετικής απόφασης αναβλήθηκε για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ο βασικός λόγος που επικαλούνται ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμα καταφέρει να παράσχει όλα τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία που αφορούν τις πληρωμές των παρελθόντων χρεών του Δημοσίου. Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη για το πολυνομοσχέδιο, στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αναφορικά, τέλος, με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών συμφώνησαν πως στο μέλλον θα υπάρχει κάποια μορφή «ενισχυμένης συνεργασίας» των ελληνικών Αρχών με την τρόικα.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν ανακοινώθηκε, δηλώσεις από τους μετέχοντες δεν έγιναν. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε η Ελλάδα, αλλά το «κυρίως πιάτο» ήταν η Ιταλία.
Μεταφέροντας το κλίμα των συνομιλιών, πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει σημειώνει πως ο Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ για την ανάγκη εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα δίνει διαβατήριο βιώσιμης επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν με νόημα πως τελικά «η Γερμανία ή θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που θέτει το ΔΝΤ ή να συμβιβαστεί με την ανάγκη παροχής μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης προς την Ελλάδα».
Αν Βερολίνο και ΔΝΤ κατέληγαν σε έναν συμβιβασμό ο οποίος θα οδηγούσε το Ταμείο σε θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, έστω και με σκληρούς όρους και ιδιαιτέρως αυστηρή εποπτεία, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένας καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία, εφόσον βεβαίως δεν προκληθεί από άλλους παράγοντες μια μεγάλη κρίση. Το ενδεχόμενο του συμβιβασμού ώστε το Ταμείο να ανάψει πράσινο φως μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας περιορίζεται μέρα με τη μέρα. Η Γερμανία θέλει αυστηρούς όρους και μετρημένη ελάφρυνση, χωρίς αυτοματισμούς και με πολυετείς ελέγχους.
Χωρίς έναν τέτοιο συμβιβασμό, η άποψη της ΕΚΤ αλλά και του ESM είναι πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χώρα με την παροχή προληπτικής γραμμής. Για να συμβεί αυτό, όμως, αφενός θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου να το ψηφίσει η γερμανική Βουλή.
Με τα σημερινά δεδομένα, το παιχνίδι του χρέους θα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή και η 21η Ιουνίου κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί ως καταληκτική ημερομηνία αποφάσεων.