Αργοπεθαίνει ο μοναδικός και παλαιός στεφανιογράφος του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται εκτός λειτουργίας επί 17 ημέρες λόγω βλάβης. Δεκάδες έκτακτα περιστατικά διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, με τους ασθενείς που έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο στις διακομιδές, ενώ στον αέρα βρίσκονται και τα προγραμματισμένα ραντεβού.
Οι γιατροί πλέον παραδέχονται ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα όμοια με τις «πρώτες βοήθειες» που παρέχονται στα κέντρα υγείας της χώρας.
Και αυτό διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετώπισης του οξέος εμφράγματος με πρωτογενή αγγειοπλαστική –δηλαδή άμεση διενέργεια στεφανιογραφίας και διάνοιξη της φραγμένης αρτηρίας της καρδιάς με μπαλονάκι και στεντ.
Ετσι, κατά τις προηγούμενες τέσσερις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου, τόσο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας όσο και το ΕΚΑΒ είχαν αναλάβει τον ρόλο του τροχονόμου, εκτρέποντας τα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής με αιμοδυναμικό τμήμα –όπως είναι το Αττικόν και το Σισμανόγλειο –ώστε να υποβληθούν οι ασθενείς άμεσα σε αγγειοπλαστική. Υπολογίζεται ότι σε κάθε εφημερία του Ευαγγελισμού εξετάζονται 100 με 120 ασθενείς στο καρδιολογικό τμήμα και από αυτούς εισάγονται 25, εκ των οποίων οι τέσσερις – πέντε με οξύ έμφραγμα.
«Το υγειονομικό προσωπικό και οι ασθενείς νιώθουν πλέον αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί, δεδομένου ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος που ο στεφανιογράφος παύει να λειτουργεί λόγω βλάβης. Για πόσο ακόμη θα λειτουργούμε με δυνατότητες κέντρου υγείας ή περιφερικού νοσοκομείου;» αναρωτιέται ο διευθυντής στην καρδιολογική κλινική του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ηλίας Σιώρας.
Επιπρόσθετα, ταχυκαρδίες προκαλεί στους γιατρούς του νοσοκομείου και η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για νοσηλευόμενους ασθενείς με υποψία στεφανιαίας νόσου, δεδομένου ότι πρέπει επίσης να υποβληθούν σε στεφανιογραφία. Μοιραία, οι καρδιολόγοι του Ευαγγελισμού αναζητούν διαθέσιμο ραντεβού σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα μέσω συναδελφικών σχέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα που έχει υποστεί βλάβη μετρά περίπου 15 χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση ανταλλακτικών. Οσο για τον δεύτερο αγγειογράφο, το μηχάνημα είναι 24 ετών και πλέον παροπλισμένο σε μόνιμη βάση.
Οι αρρυθμίες στο αιμοδυναμικό τμήμα δεν αποτελούν εντούτοις την εξαίρεση καθώς ο Ευαγγελισμός λειτουργεί με αρκετά παλιά και ασυντήρητα μηχανήματα, παρόλο που αποτελούν εξοπλισμό πρώτης γραμμής.
Παραδεχόμενη την ανάγκη για ανανέωση του ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος, η διοίκηση είχε αναθέσει το 2016 στους διευθυντές των κλινικών να καταγράψουν τις ανάγκες που έχουν προκύψει, με τελικό αποδέκτη το υπουργείο Υγείας. Τα σχετικά αιτήματα για προμήθεια νέων μηχανημάτων «στριμώχτηκαν» σε 19 σελίδες, με τη συνολική δαπάνη για την αγορά τους να εκτιμάται στα 27 εκατ. ευρώ.
Τότε, το προσωπικό του νοσοκομείου επισήμανε –εκτός από την αναγκαία προμήθεια δύο συστημάτων στεφανιογραφίας κόστους 700.000 ευρώ έκαστο –αιτήματα για ανανέωση του επίσης παλιού αξονικού τομογράφου αλλά και του μαγνητικού τομογράφου. Στην ίδια λίστα καταγράφονται ανάγκες ακόμη και για αναπνευστήρες, μόνιτορ παρακολούθησης, χειρουργικά μικροσκόπια και κλιβάνους αποστείρωσης.
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν δεν υπήρξε, παρ’ όλα αυτά, καμία βελτιωτική κίνηση, καθώς οι όποιες προμήθειες υλοποιούνται αποκλειστικά μέσω δωρεών ή κοινοτικών κονδυλίων, ενώ μόνιμο αγκάθι αποτελούν και οι ενστάσεις που υποβάλλουν οι εταιρείες καθυστερώντας ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες.
Εν τω μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Στην 10σελιδη αναφορά, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ασθενείς «β κατηγορίας» για δεκάδες ράντζα που τοποθετούνται ακόμη και σε γραφεία γιατρών και συνεπώς για επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας.