Χρειάστηκαν απανωτές εκκλήσεις στους συνέδρους του ΕΛΚ στο Μόναχο να καθίσουν στις θέσεις τους για να σταματήσουν οι φωτογραφίες με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον «ροκ σταρ» της ευρωπαϊκής σκηνής, όπως τον χαρακτήρισε ο θαυμαστής του, απεσταλμένος του Τραμπ αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο. Είχε προηγηθεί η Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, που ανέπτυξε λεπτομερώς αυτό που της ζητεί μήνες τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν και περιμένει η Ευρώπη: τις θέσεις της καγκελαρίου για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της ευρωζώνης. Αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές σε έναν χρόνο, χρειάζεται και νέο αίμα, έστω και αν δεν είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός κράτους, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση εν αναμονή πρωθυπουργός. Τον ρόλο αυτόν είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τριήμερο στο Μόναχο.
Στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα. Και δεν ήταν, τουλάχιστον σε αυτό το συνέδριο του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε την ιδιαίτερη ελληνική χροιά στην αναζήτηση απαντήσεων στο φαινόμενο του λαϊκισμού που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ποιότητα της Δημοκρατίας με την προσπάθεια χειραγώγησης Δικαιοσύνης και μέσων ενημέρωσης.
Τα ελληνικά διδάγματα. Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για την ελληνική εμπειρία και τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσουν από αυτήν. Η λήξη του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο θεωρείται πλέον δεδομένη. Οχι όμως και η μετέπειτα πορεία της χώρας. Το πείραμα κόστισε 100 δισ. ευρώ, είπε ο Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου. Στόχος και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του στο Μόναχο (μεταξύ άλλων συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ) ήταν να πείσει τους συνομιλητές του να μην τιμωρηθεί η χώρα για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να μείνει ένα παράθυρο μείωσης των υψηλών πλεονασμάτων. Ζήτησε επίσης ρητά από το βήμα του συνεδρίου ρύθμιση του ελληνικού χρέους για να ανοίξει η προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να καθορίζει, αλλά μπορεί να συνδιαμορφώνει συσχετισμούς και ισορροπίες τη στιγμή που πολλά είναι ακόμη σε φάση ζυμώσεων. «Δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα», εξήγησε ο Μητσοτάκης στους συνομιλητές του. Πάντως, κοινός παρονομαστής είναι να κλείσει το σχέδιο προϋπολογισμού της επόμενης επταετίας πριν από τις ευρωεκλογές. Αλλά υπάρχουν διαφορές για το ύψος του. Η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται την αύξηση των κονδυλίων, ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ επιχειρηματολόγησε με ιδιαίτερη θέρμη για αύξηση της τάξεως του 1,14% για να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές της ΕΕ από το Erasmus μέχρι τη φύλαξη των συνόρων. Αντίθετα ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέμεινε στη διατήρηση του σημερινού ποσοστού 1%.
Το Σκοπιανό. Ο Μητσοτάκης εξήγησε απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών τις ελληνικές ευαισθησίες για το Μακεδονικό και το ζήτημα του ονόματος. Ανεξάρτητα από το πόσοι πείστηκαν, η Ελλάδα θα βρεθεί το επόμενο εξάμηνο αντιμέτωπη με τον στόχο της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ που αρχίζει την πρώτη Ιουλίου θα εστιάσει στα Δυτικά Βαλκάνια, προανήγγειλε ο καγκελάριος Κουρτς. Η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ θα ρίξει βάρος και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ενίσχυση της FRONTEX ώστε να φτάσει τους 10.000 άνδρες, όχι μέχρι το 2027 όπως σχεδιάζεται, αλλά πολύ πιο σύντομα. Συμφωνεί με την πρόταση αυτή και ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμη και αν απαιτηθούν δύσκολοι συμβιβασμοί στην εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στην ευρωπαϊκή δύναμη.
Αρνητικός ήταν ο Μητσοτάκης στη μείωση του αριθμού των επιτρόπων με το επιχείρημα ότι η απώλεια του επιτρόπου θα οδηγήσει τις μικρότερες χώρες στη δεύτερη ταχύτητα, δεδομένου ότι δεν έχουν την ίδια εκπροσώπηση με τις μεγάλες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η καγκελάριος Μέρκελ συμφωνεί με τη μείωση των επιτρόπων. Συμφωνούν επίσης στην ιδέα του κοινού επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογές, αλλά απορρίπτουν την ενιαία πανευρωπαϊκή λίστα υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Η μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι σταθερή πρόταση της Μέρκελ, που θέλει και τη δυνατότητα χορήγησης δανείων πενταετίας υπό σαφείς όρους και εγγύηση επιστροφής. Θα χρειαστεί για να στηριχθεί π.χ. η Ιρλανδία, εάν το Brexit δεν προχωρήσει όπως το θέλει ο διαπραγματευτής Μπαρνιέ, ήταν το επιχείρημα της Μέρκελ, που αιφνιδίασε με τις λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και ευρωζώνη. Από κοινά εξοπλιστικά συστήματα, αμυντική δύναμη ταχείας επέμβασης και ευρωπαϊκή υπηρεσία χορήγησης ασύλου, μέχρι ένα Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Νεολαίας στα πρότυπα του Γαλλο-Γερμανικού και Γερμανο-Πολωνικού (στο Ελληνο-Γερμανικό που καρκινοβατεί με ελληνική ευθύνη δεν αναφέρθηκε) και την ενιαία, ευρωπαϊκή εκπαίδευση ιμάμηδων προτείνει η γερμανίδα καγκελάριος. Ολα αυτά δεν είναι οι οραματικές προτάσεις του Μακρόν, αλλά συνθέτουν την ευρωπαϊκή ατζέντα της Μέρκελ στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ΕΕ.