Η προοπτική χρηματοδότησης ελληνικών εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει έδαφος ανάμεσα στις προτεραιότητες του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τονίζει μέσω της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» ο νέος επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας για την Ελλάδα Πίτερ Τζέικομπς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παραμείνουν στο επίκεντρο των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της.
«Εξετάζουμε τη χρηματοδότηση έργων με εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κάτι που είναι καινούργιο στην Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση και αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για μία κατηγορία εταιρειών χαμηλότερη από αυτή των μεγάλων επιχειρήσεων, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων» λέει ο Τζέικομπς.
Παράλληλα, όμως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα της τράπεζας. «Αν συνδυάσουμε τις δύο πηγές χρηματοδότησης του ομίλου της ΕΤΕπ, την ίδια την τράπεζα από τη μια και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) από την άλλη, η χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπέρασε την περασμένη χρονιά το 1 δισ. ευρώ. Ο τομέας θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ, απορροφώντας γύρω στο 30% με 40% της συνολικής μας δραστηριότητας στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα συνεχίσει να λαμβάνει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να παραμείνει στο δρόμο της ανάκαμψης» επισημαίνει ο νέος επικεφαλής της ΕΤΕπ για την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένων αυτών, που προχώρησαν μέσω του ΕΤαΕ, για επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέαδιαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ. Η «εξαιρετικά υψηλή» περυσινή χρηματοδότηση, η οποία κινήθηκε πάνω από 1% του ΑΕΠ, φαίνεται ότι δύσκολα θα επαναληφθεί. «Θα είναι καλό να κινηθούμε σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τράπεζα παίζει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών, και αν καταφέρουμε να μειώσουμε την συνεισφορά μας διότι άλλοι επενδυτές επιδιώκουν να επενδύσουν, τότε θα έχουμε θετική εξέλιξη» εξηγεί.
Ειδικότερα για τις επενδύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες η ΕΤΕπ χορηγεί δάνεια –γραμμές πίστωσης –σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατόπιν τα χρησιμοποιούν για χορηγήσεις στους τελικούς δανειολήπτες, ο Τζέικομπς τονίζει ότι η τράπεζα παρακολουθεί από κοντά την πορεία των δανειοδοτήσεων αυτών. «Παρέχουμε τις χορηγήσεις μέσω σύνθετων διαδικασιών, εξετάζουμε τους καταλόγους κατανομής των δικαιούχων των δανείων και τους όρους δανειοδότησης. Διαπιστώνουμε ότι τα προγράμματα αυτά αποδίδουν, τα χρήματα διοχετεύονται γρήγορα και φτάνουν σύντομα στην πραγματική οικονομία, κάτι που είναι σημαντικό για εμάς» επισημαίνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο νεοδιορισθείς Τζέικομπς υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η τράπεζα στρέφεται πλέον προς την χάραξη μιας «συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης» της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερο πλαίσιο χρηματοδοτικής υποστήριξης, συνδυάζοντας περαιτέρω τα δύο σκέλη χρηματοδότησης της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ. Ως παράδειγμα δίνει την περίπτωση μιας εταιρείας μεσαίας κεφαλαιοποίησης η οποία στηρίζεται από fund του ΕΤαΕ, αλλά χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση. «Η Τράπεζα θα μπορούσε σε τέτοιες περιπτώσεις να εξετάσει την περίπτωση παροχής δανείου» διευκρινίζει.
Ομως χαρακτηρίζει «εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο» τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη δρομολόγηση την επόμενη τριετία σε συνεργασία με την ΕΤΕπ ενός pipeline έργων ύψους 7 δισ. ευρώ. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα πλάνο επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς δημοσίων έργων, που στηρίζονται στη συνδρομή κατά 7 δισ. ευρώ της ΕΤΕπ. Ομως το τελικό ύψος χρηματοδότησης εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι συγχρηματοδότες μας» εξηγεί το στέλεχος της ΕΤΕπ.