Η απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να θέσει μία φρεγάτα και δύο πυραυλακάτους σε καθεστώς 24ωρης ετοιμότητος, καθώς και τις τουρκικές ομάδες υποβρυχίων καταστροφών σε καθεστώς επιφυλακής σαφώς και δεν αποτελεί γενική κινητοποίηση των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο.
Από τη μια συνδέεται με την τουρκική προεκλογική περίοδο και την ανάγκη της κυβέρνησης Ερντογάν να φανεί ότι υπερθεματίζει στην υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων. Από την άλλη απαντά σε δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού ΥΕΘΑ που λειτουργούν ως πρόφαση για τις τουρκικές ενέργειες.
Κατά τις τουρκικές πηγές που αποκάλυψαν την είδηση σκοπός της κινήσεως αυτής του τουρκικού Επιτελείου ήταν η «πρόληψη πιθανής προβοκάτσιας της Ελλάδας στο Αιγαίο». Η τουρκική εντύπωση ότι επίκειται μονομερής κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο συνδέεται προφανώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, στα Ψαρά, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται η αναγνώριση της ΑΟΖ, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου.
Τέτοιες δηλώσεις που μετατρέπουν τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε όργανο μεγιστοποιήσεως πολιτικών οφελών στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, ανεξαρτήτως του πιθανού κόστους στις διμερείς σχέσεις, την ειρήνη και την οικονομία βρίθουν εκατέρωθεν στο πεδίο των ελληνοτουρκικών διμερών σχέσεων μετά την αποτυχημένη επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα.
Η εργαλειοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών προς εσωτερικό πολιτικό όφελος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο.
Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ