Η πρώτη –διπλή –«αψιμαχία» ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα καταγράφηκε μόλις στις αρχές της εβδομάδας, ως αποτέλεσμα της διαφορετικής ανάγνωσης που κάνουν το οικονομικό επιτελείο και ομάδα βουλευτών για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ από την 20ή Αυγούστου και μετά. Με επιλογή Τσίπρα, η συζήτηση αυτή μετατέθηκε στο μέλλον, καθώς οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το «Μακεδονικό» επισκίασαν τον προβληματισμό, ωστόσο είναι βέβαιο ότι την αμέσως επόμενη περίοδο η συζήτηση που τώρα ξεπεράστηκε θα επανέλθει.
Καταλυτική ήταν η πρωτοβουλία 36 βουλευτών να ζητήσουν εγγράφως έκτακτη σύγκληση της ΚΟ για ενημέρωση σε σχέση με όσα συμφώνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα οποία θα έπρεπε να στηρίξουν ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.
Σαν έτοιμοι από καιρό, οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες έδειχναν έτοιμοι να σταυρώσουν τον Τσακαλώτο για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για το θέμα των συντάξεων, υπενθυμίζοντας ότι ψήφισαν με το πιστόλι στον κρόταφο πέρυσι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επειδή το απαιτούσε το ΔΝΤ και για να κερδίσει η Αθήνα τη μάχη της ρύθμισης του χρέους με το Ταμείο σύμμαχο κατά των Γερμανών.
Ακύρωση. Μάλιστα κάποιοι είχαν αρχίσει να «ξεσκονίζουν» τις δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας ότι χωρίς λύση για το χρέος μέτρα δεν υπάρχουν, ενώ άλλοι ήταν έτοιμοι να ζητήσουν ακύρωση των δεσμεύσεων για συντάξεις, αφορολόγητο αν το ΔΝΤ που τα επέβαλε αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
Τίποτα από τα δύο όμως δεν συνέβη καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε μαχαίρι το αίτημα για ΚΟ και τους παρέπεμψε στον Τσακαλώτο για ενημέρωση. Το διδασκαλικό όμως ύφος του Τσακαλώτου, ο οποίος ανέφερε ότι για την ώρα οι συντάξεις είναι θέμα «εκτός ύλης», προκάλεσε εκνευρισμό και νέο αίτημα για σύγκληση της ΚΟ το οποίο και πάλι προσέκρουσε στην άρνηση Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε την κρίσιμη ώρα που διεξάγονται οι συζητήσεις για την παρέμβαση στο χρέος να ανοίξει η συζήτηση για τις δεσμεύσεις από τις οποίες θα υπαναχωρήσει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο και μετά, πολύ περισσότερο αν το Ταμείο αποχωρήσει τελικά από το πρόγραμμα. Ενας άλλος λόγος είναι ότι δεν ήθελε να κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο η προνομοθετημένη μείωση στις συντάξεις, καθώς θεωρεί ότι έχει τύχει υπερπροβολής και γεμίζει τις δεξαμενές της ΝΔ.
Τέλος, δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι του επιβάλλεται να συγκαλέσει την ΚΟ. Αν και ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση να ενημερωθούν οι βουλευτές, η πιθανότητα συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και η ανακοίνωσή της (που για το Μαξίμου παραμένει εξαιρετικά πιθανή) ήταν χαρτί που θα ήθελε να έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός για να δώσει πανηγυρικό τόνο στην παρουσία του ενώπιον των βουλευτών για ένα θέμα που εκ των πραγμάτων στριμώχνει τη ΝΔ, κι όχι να πάει σε μια συνεδρίαση όπου θα κυριαρχεί η αγωνία για τη μείωση των συντάξεων.
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ. Οι βουλευτές πάντως φαίνεται να μην είναι έτοιμοι να κάνουν πίσω και ήδη διαμορφώνουν τις τοποθετήσεις τους, αντλώντας επιχειρήματα από τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και από τις τοποθετήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για το πώς θα κινηθεί αν οι εταίροι δεν δώσουν ικανοποιητική λύση στο χρέος.
Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την επιδίωξη να αποσπάσουν προσδοκίες για πολιτικές αντι-λιτότητας από τον Αύγουστο και μετά, με την ακύρωση των δεσμεύσεων για τις συντάξεις να αποτελούν μέρος του σχεδίου.
Γι’ αυτό ζητούν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα συζήτηση, καθώς θεωρούν ότι μόνο πολιτικά μπορεί να τεθεί το θέμα, την ώρα που –κατά τη γνώμη τους –οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μόνο ποσοτικά προσεγγίζουν τις εκκρεμότητες.