Και τι κάνουμε τώρα, που συμφωνήσαμε στο σχέδιο; Ηρθε η ώρα να το εφαρμόσουμε, είπαν στο Κίνημα Αλλαγής. Οντας ακόμα υπό διαμόρφωση, ο νέος φορέας προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού –ακόμα κι αν τα στελέχη του εκτιμούν πως οι εκλογές αργούν ακόμα. Ετσι, οι εσωτερικές διαφωνίες αυτήν την εβδομάδα μπήκαν στην άκρη και η Κεντροαριστερά ξεχύθηκε στην περιφέρεια. Κύριος στόχος είναι η ανάλυση του προγράμματος της προοδευτικής διακυβέρνησης που φιλοδοξούν να συζητήσουν μετεκλογικά, αλλά και ένα πρώτο μέτρημα των δυνάμεών τους.

Επέλεξαν, κατ’ αρχάς, τα κάστρα της παράταξης. Οι κρητικής καταγωγής Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανώλης Οθωνας και Μανώλης Χριστοδουλάκης βρέθηκαν σε back to back εκδηλώσεις στο άλλοτε «πράσινο» προπύργιο, που επιβεβαίωσαν τις θετικές τους προβλέψεις. Το Κίνημα Αλλαγής καταφέρνει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος παλιών φίλων και συντρόφων, που συναντιούνται ξανά σε ένα κόμμα –αν και, όπως επισημαίνουν, θα ήθελαν να υποδέχονται περισσότερους καινούργιους. Στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, πάντως, η υποδοχή στην παλιά και τη νέα φουρνιά ήταν θερμή, δείχνοντας τη δυναμική που θα μπορούσε να αποκτήσει ο χώρος. Ο Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται ελάχιστα στην Αθήνα –μόνο τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, ο πρώτος βρέθηκε στη Λαμία, τη Λάρισα, τη Μεσσηνία και τη Νέα Ιωνία, ενώ ο δεύτερος στην Τρίπολη, τον Βόλο και τη Ρόδο. Οι δυο τους, άλλωστε, αποτελούν τα πρόσωπα της όλης προσπάθειας ανανέωσης των στελεχών. Και οι υπόλοιποι, ωστόσο, συνεχίζουν τις περιοδείες: Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι μόνο λίγοι εξ αυτών που έχουν αναλάβει να ανοίξουν τις νομαρχιακές συνελεύσεις ανά την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μήνυμα της βάσης είναι το ίδιο: κανείς δεν επιθυμεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τη σημερινή κυβέρνηση κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την κατάσταση της χώρας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΦΩΦΗ. Μεγάλο μέρος της καμπάνιας του Κινήματος Αλλαγής σηκώνει και η ίδια η Γεννηματά. Με στοχευμένες εμφανίσεις, η επικεφαλής επιδιώκει να απαντήσει στο κύριο ερώτημα: Οταν οι εκλογές έρθουν, γιατί κάποιος θα πρέπει να επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής; Με την παρουσία της στον Κορυδαλλό στα μέσα της εβδομάδας σκιαγράφησε την κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος φορέας. Στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα θα ζητήσει εκ νέου την «τρίτη εντολή», ώστε να ξεκινήσει τη συζήτηση για προγραμματική συμφωνία, σε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Θα ασκήσει σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αναφορές στις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου και στην ανοχή στη βία, τονίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής «προωθεί την εθνική συνεννόηση» σε μια σειρά από ζητήματα ευρύτερης πολιτικής, αλλά και όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΜΠΟΥΤΑΡΗ. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης, όμως, έχει και επιπλέον διαστάσεις. Από τη μία, στο πρόγραμμά της Γεννηματά περιλαμβάνεται μια συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη –η ίδια την περασμένη εβδομάδα, τόσο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας όσο και στην Κεντρική Επιτροπή, επιβεβαίωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα στηρίξει τους επιτυχημένους περιφερειάρχες και δημάρχους, εφόσον θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι, κλείνοντας την πόρτα στην προσπάθεια διεμβολισμού από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ανεβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αν, τελικά, υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, είναι έτοιμη να συγκαλέσει τα όργανα, ώστε να αποφασίσουν συλλογικά τη στάση τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγει τυχόν διαφοροποιήσεις ή ανακοινώσεις όπως αυτή εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ, η οποία αποθεώθηκε από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα. Αν, ωστόσο, εξελίξεις δεν υπάρξουν, η Γεννηματά θα επαναλάβει τη σταθερή στάση της παράταξης για συμφωνία που περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση erga omnes, εγγυήσεις εναντίον του αλυτρωτισμού και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.