Σε μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ με την αναμονή για το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει παράταση ένα ή δύο 24ωρα ακόμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Η Αθήνα πάντως, που αναμένει την αποδοχή της συμφωνίας και του οδικού χάρτη υλοποίησης από την κυβέρνηση Ζάεφ, μάλλον έσταξε δηλητήριο για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ο οποίος φάνηκε να κινείται σε διακριτή γραμμή από τον Πρωθυπουργό του.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε να αψηφά χρονοδιαγράμματα και συνεννοήσεις όταν παρενέβη, μέσω ανακοίνωσης του σκοπιανού ΥΠΕΞ χθες το απόγευμα, σπεύδοντας μάλλον να «προσγειώσει» όσους περίμεναν ταχύτατες εξελίξεις. Στην ανακοίνωση μπορεί μεν να τονιζόταν το ορόσημο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα, ωστόσο συνοδευόταν από ακόμη μία αναφορά η οποία άφηνε απορίες: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισημαίνει ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης και αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΖΑΕΦ. Στην Αθήνα οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τουλάχιστον απορία κι αυτό γιατί εμφανιζόταν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ να βάζει πάγο στη συμφωνία. Κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων όταν ρωτήθηκε για τη διστακτική αναφορά του Ντιμιτρόφ, άφησε να διαφανεί η αμηχανία και η ενόχληση της κυβέρνησης, σχολιάζοντας: «Εχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».
Συμπτωματικά ή όχι πάντως, λίγο αργότερα χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ και να υποστηρίξει ότι θα ήθελε να τηλεφωνήσει ακόμα και σήμερα Παρασκευή στον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά για τη δήλωση Ντιμιτρόφ, ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο σημείωσε: «Είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές… Παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό».
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Το σκηνικό για την υπογραφή της συμφωνίας, αν μέσα στο Σαββατοκύριακο βγει λευκός καπνός, θα στηθεί στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που με τα νερά της ενώνει τις δύο χώρες. Σε μια κίνηση συμβολισμού, εκεί θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τη συμφωνία παρουσία των δύο Πρωθυπουργών.
Ωστόσο, όσο η επίσημη αποδοχή δεν έρχεται τόσο ανοίγουν τα περιθώρια υπαναχώρησης, καθώς για την ώρα είναι εμφανές ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει ακόμα καταφέρει να διαμορφώσει τους συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Με αυτό το δεδομένο θεωρείται κλειδί ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς εκτιμάται πως θα μπορούσε να παρασύρει υπέρ της συμφωνίας αρκετούς βουλευτές από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO.