Οι ιστορίες των αναγνωρίσιμων αφρικανών ποδοσφαιριστών είθισται να έχουν την πλοκή παραμυθιού. Από την ένδεια στον πλούτο. Από την απομόνωση στην προβολή. Διαφοροποιούνται απλώς από τις ειδικές συνθήκες που έχει βιώσει κάθε πρωταγωνιστής. Ο Σαντιό Μανέ, εν προκειμένω, το νέο αστέρι της Εθνικής Σενεγάλης, είχε ως αφετηρία μία από τις πιο άγονες ποδοσφαιρικές γραμμές. Δεν γεννήθηκε στην πρωτεύουσα. Δεν μπουσούλησε ποδοσφαιρικά στο Ντακάρ των περισσότερων ευκαιριών. Στον Νότο της Σενεγάλης, στο χωριό Μπαμπάλι, έμοιαζε αποκομμένος από το κέντρο των εξελίξεων. Ηταν μακριά από τον βατήρα της εκτόξευσης.
Παρακάλεσε όμως τους γονείς του να δοκιμαστεί σε πιο κεντρικό μέρος. Και μπορεί να εμφανίστηκε με φθαρμένα παπούτσια και σκισμένο μπλουζάκι, αλλά το ταλέντο του δεν είχε μπαλώματα. Γυάλισε στον σκάουτερ της ακαδημίας Generation foot που είχε ανοικτό δίαυλο με τη γαλλική Μετς και όλα πήραν τον δρόμο τους.
Ο γιος ιμάμη κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο πέρασμα στην Ευρώπη. Σαν προσευχή που εισακούστηκε. Πέντε φορές την ημέρα άλλωστε προσεύχεται ο μουσουλμάνος Μανέ και δεν καταναλώνει ούτε στάλα αλκοόλ, όπως υπαγορεύει η θρησκεία του.
Μετά τους βρυχηθμούς στο χορτάρι, την άνοδο των μετοχών και τα επικερδή συμβόλαια αγόρασε σπίτι στο Ντακάρ για να διαμένουν και οι γονείς του, ενώ διέθεσε χρήματα για να ανακατασκευαστεί το τζαμί στο χωριό του. Αυτός είναι ο πρώτος Σενεγαλέζος που σκόραρε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (στην προ ημερών ήττα με 3-1 της Λίβερπουλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης). Ο παίκτης που κατέχει και το ρεκόρ του πιο γρήγορου χατ τρικ στην Πρέμιερ Λιγκ (το πέτυχε σε 2 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα στη νίκη με 6-1 της Σαουθάμπτον απέναντι στην Αστον Βίλα τον Μάιο του 2015).
«Πρωτάρης»
Σε εθνικό επίπεδο ο Μανέ ετοιμάζεται για το πρώτο Μουντιάλ της καριέρας του. Ούτως ή άλλως η χώρα του προκρίθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Στην παρθενική της παρουσία το 2002 (στα γήπεδα της Νότια Κορέας και της Ιαπωνίας) είχε προκαλέσει… κρότο κερδίζοντας στην πρεμιέρα την προηγούμενη κάτοχο του τροπαίου Γαλλία, ενώ κόντρα στα προγνωστικά πορεύτηκε μέχρι και τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Τουρκία. Ο Μανέ μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει με τη Σενεγάλη στο ολυμπιακό τουρνουά του 2012 και σε δύο Κύπελλα Εθνών Αφρικής. Το 2015 αποκλείστηκε στον όμιλο, ενώ το 2017 ήταν ο μοιραίος παίκτης αστοχώντας στο τελευταίο πέναλτι του προημιτελικού με το Καμερούν.
Εν έτει 2018, πάντως, η χρηματιστηριακή αξία του έχει ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σtransfermarkt. Από την 23άδα της Σενεγάλης εμφανίζεται δεύτερος στη σχετική λίστα ο στόπερ της Νάπολι Καλιντού Κουλιμπαλί με 50 εκατ. ευρώ και τελευταίος ο μοναδικός παίκτης που αγωνίζεται στα αφρικανικά γήπεδα (με την Ορόγια της Γουινέας), ο τερματοφύλακας Καντίμ Εντιαγέ (150.000 ευρώ).

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Αλιού Σισέ

Ο συνδετικός κρίκος

Ο Αλιού Σισέ είναι ο συνδετικός κρίκος των δύο συμμετοχών της Σενεγάλης σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2002 είχε τέσσερις εμφανίσεις ως αμυντικός μέσος στον δρόμο προς τα προημιτελικά της διοργάνωσης στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Συγκαταλεγόταν μάλιστα και στους αρχηγούς της ομάδας. Υστερα από 16 χρόνια ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν, της Μπέρμιγχαμ και της Πόρτσμουθ επιστρέφει σε Παγκόσμιο Κύπελλο με την ιδιότητα του προπονητή. Είναι η επιβράβευση για τον 42χρονο κόουτς, που καθοδηγεί την εθνική ομάδα της πατρίδας του από τον Μάρτιο του 2015, ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια (από τον Ιανουάριο του 2012) είχε διατελέσει μέλος του τεχνικού τιμ, αλλά και υπηρεσιακός τεχνικός.