Η ζωή του έχει γίνει βιβλίο χρόνια τώρα. Βιβλίο με τίτλο από εκείνους που πιθανόν τα λένε όλα. «Ο γιος του πολέμου», ο Λούκα Μόντριτς, και η αδιάκοπη μάχη του ώς την ανάδειξή του σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες των καιρών μας. «Το μυαλό» της Ρεάλ Μαδρίτης και των τριών διαδοχικών κατακτήσεων του Τσάμπιονς Λιγκ. Το μυαλό που άντεξε τη φρίκη του πολέμου… Γεννημένος το 1985, ένιωσε στο πετσί του όλη τη φρίκη του εμφυλίου που έκοψε τη Γιουγκοσλαβία σε κομμάτια, που έκοψε σπίτια και οικογένειες στα δύο.
Το χωριό του ένωνε τη Σερβία με την Κροατία και έγινε στόχος. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή κυνηγημένη από τους σέρβους αντάρτες. Οταν έφευγαν, έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους. Ο πατέρας του έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες του κροατικού στρατού. Ο παππούς του Λούκα –εργάτης στη συντήρηση της εθνικής οδού που ένωνε τη Δαλματία με τη Λίκα –εκτελέστηκε μαζί με άλλους έξι ηλικιωμένους πολίτες από τους Σέρβους στις 18 Δεκεμβρίου του ’91. Αυτή είναι η αφετηρία της ζωής του. Ξεριζωμός, προσφυγιά, πόνος, μετακινούμενος από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, όπου του εξασφαλίζονταν λίγα μέτρα μακριά από τη φρίκη του πολέμου. «Αν με βλέπατε στα παιδικά μου χρόνια, θα διαπιστώνατε πως είχα πάντα μια μπάλα στα πόδια. Επαιζα στους δρόμους με τους φίλους μου, ώσπου ο πατέρας μου με βοήθησε να πάρω το παιχνίδι πιο σοβαρά. Με πήγε στην τοπική ομάδα όταν ήμουν 7 χρόνων» έχει αποκαλύψει ο ίδιος και στην περίπτωση του το ποδόσφαιρο, μέχρι να αποδειχθεί ευλογία, φάνηκε διέξοδος. Πόσο μακριά αλλά και πόσο κοντά είναι για τον Λούκα Μόντριτς όλα αυτά. Πόσω δε μάλλον όταν έρχεται η ώρα να φορέσει το εθνόσημο. Αισίως μετρά πια 105 συμμετοχές, ακόμη ψάχνει όμως εκείνο το ένα τουρνουά που θα σημαδέψει τον… χάρτη. Οπως έκαναν το ’98 στα γήπεδα της Γαλλίας ο Σούκερ, ο Προσινέτσκι και τα άλλα (τότε) παιδιά που έφτασαν ώς την τρίτη θέση. Το ταλέντο αυτής της φουρνιάς περίσσιο: Ο Μόντριτς έχει δίπλα του τον Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), τον Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), τον Κόβασιτς (Ρεάλ), τον Πέρισιτς (Ιντερ). Αντικειμενικά όμως ο στόχος είναι σε πρώτη φάση η πρόκριση στις 16. Το φαβορί του ομίλου είναι η Αργεντινή, οι Κροάτες θέλουν να βάλουν από κάτω Ισλανδούς και Νιγηριανούς ώστε να μπουν στα νοκάουτ. Η παρουσία στις 16 εξασφαλίζει την επιτυχία της αποστολής. Καθετί παραπάνω για την ομάδα που απέκλεισε την Ελλάδα από τα μπαράζ θα αλλάξει και τους όρους της συζήτησης.

Ο προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς

Υπηρεσιακός αλλά έγινε μόνιμος

Βρέθηκε στη γωνιά του πάγκου της Κροατίας ως υπηρεσιακός και στην πραγματικότητα έγινε μόνιμος όταν κατάφερε να αποκλείσει την Ελλάδα στους περίφημους αγώνες-μπαράζ του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νταβόρ Σούκερ, λοιπόν, του έδωσε το δικαίωμα της παρουσίας στην τελική φάση του Μουντιάλ. Ιδιαίτερο προπονητικό παρελθόν δεν έχει, και η αλήθεια είναι πως στην πατρίδα του τα άκουσε τις τελευταίες ημέρες ώς και για τον αποκλεισμό του Μάρκο Λιβάγια (ΑΕΚ) από τις επιλογές του για το Μουντιάλ. Στη Ρωσία παίζει το… μέλλον του. Με καλές πιθανότητες όμως. Το ρόστερ του είναι πραγματικά μεγάλων δυνατοτήτων. Η Κροατία θα μπορούσε να βρεθεί από την… εξωτερική και να πάει μακριά σε αυτή τη διαδρομή.