Ολη τη σεζόν η Λίβερπουλ τον είχε μαζί της. Εκείνος την οδηγούσε. Εκ του ασφαλούς. Την έφτασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί… κλατάρισε. Είτε φταίει ο Σέρχιο Ράμος, είτε η κακιά η ώρα, το πέσιμο του Μοχάμεντ Σαλάχ στο έδαφος και ο πόνος στον ώμο του πάγωσε δύο… λαούς.
Εκείνον της Λίβερπουλ. Κι εκείνον της Αιγύπτου. Στην αφρικανική χώρα άρχισαν να προσεύχονται από την επομένη κιόλας. Κυριολεκτικά. Οι εικόνες έδειχναν κόσμο να προσεύχεται για να προλάβει ο Σαλάχ το Μουντιάλ. Βλέπετε, έχουν την τύχη να διαθέτουν στο ρόστερ τους τον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης τη σεζόν που πέρασε. Δίχως αμφιβολία, ο Σαλάχ ήταν ό,τι καλύτερο είδαν τα μάτια μας από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Μεγαλύτερη απόδειξη από την εικόνα της Λίβερπουλ χωρίς αυτόν δεν υπάρχει. Οταν εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου στο Κίεβο, η Λίβερπουλ εξαφανίστηκε. Χάθηκε. Σαν να πήρε μαζί του στα αποδυτήρια όλη τη δύναμη της ομάδας του. Σαν να πήγαν μαζί του και όλοι οι συμπαίκτες του, αφήνοντας τη Ρεάλ να κάνει πάρτι και να φτάσει στο 13ο τρόπαιο της ιστορίας της.
Ευτυχώς ο Μο Σαλάχ θα είναι στα γήπεδα της Ρωσίας. Ευτυχώς δεν θα στερηθούμε την παρουσία ενός μεγάλου αστεριού. Ενός ποδοσφαιριστή που μπορεί να λάμψει στο Μουντιάλ που ξεκινά. Ευτυχώς για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Σαλάχ θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις μέσα στη χρονιά που διανύουμε.
Πάνω απ’ όλα, ευτυχώς για τους ίδιους τους Αιγύπτιους. Αν για τη Λίβερπουλ ήταν η μισή ομάδα, στην Εθνική Αιγύπτου είναι ολόκληρη. Δίχως αυτόν πιθανότατα δεν θα υπήρχε καν συμμετοχή στο Μουντιάλ. Ο Σαλάχ σημείωσε το 71% των τερμάτων της χώρας του στα προκριματικά. Σκόραρε σε κάθε νικηφόρα αναμέτρηση του τρίτου γύρου. Και ήταν εκείνος που με δικό του πέναλτι έστειλε την Αίγυπτο στη μεγάλη γιορτή.
Ο «δικός μας» Ουάρντα
Στο Μουντιάλ θα δούμε και τον… Σαλάχ των φτωχών. Τον «δικό» μας Αμρ Ουάρντα, που αγωνίστηκε στον Ατρόμητο ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ. Εναν ποδοσφαιριστή που η χρηματιστηριακή αξία του εκτινάχθηκε και είναι πιθανό το ένα εκατομμύριο που είχε ως τιμή εκκίνησης το περασμένο καλοκαίρι να είναι πολύ λίγο. Ιδιαίτερα αν ακολουθήσει και ένα Μουντιάλ με ανάλογη εικόνα σαν αυτή που έδειξε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Το κακό για την Αίγυπτο; Στο πλάι του Σαλάχ δεν υπάρχουν Φιρμίνο, Μανέ. Αντίθετα, η απειρία της ομάδας και η μικρή ποιότητα του ρόστερ του Εκτορ Ραούλ Κούπερ μάλλον δικαίως τη φέρνει τρίτο φαβορί στον όμιλο πίσω από Ουρουγουάη και Ρωσία.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Εκτορ Ραούλ Κούπερ

Ενα από τα πιο λαμπερά ονόματα προπονητών που θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με τεράστια πορεία στο ποδόσφαιρο, με θητεία σε ομάδες όπως οι Βαλένθια και Ιντερ και με πέρασμα από την Ελλάδα για λογαριασμό του Αρη. Βρίσκεται στην Αίγυπτο την τελευταία τριετία. Υπέγραψε συμβόλαιο στις 2 Μαρτίου του 2015 και σε εκείνη τη συμφωνία ανέφερε πως θα ανανεωθεί μόνο αν προκριθεί στο Μουντιάλ του 2018. Κάτι που έγινε, έστω και στα τελευταία λεπτά των προκριματικών. Με την Αίγυπτο είναι η μεγαλύτερή του επιτυχία σε εθνική ομάδα, αφού δεν είχε καταφέρει κάτι το αξιοσημείωτο στον πάγκο της Γεωργίας που είχε βρεθεί το 2008.