Δεν έχουν περάσει παρά δέκα μήνες από την απόφαση της Εβερτον να τον αναδείξει ως την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της. Κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ ξόδεψαν τα Ζαχαρωτά για τον Γκίλφι Σίγκουρντσον, για τον «εγκεφαλικό» μεσο-επιθετικό που τα… κάνει όλα και συμφέρει. Ή, πιο σωστά, που τα έκανε όλα, μια και στο Μερσεϊσάιντ στην πρώτη του χρονιά, λίγο οι τραυματισμοί και λίγο η «ατμόσφαιρα», δεν λες ότι του επέτρεψαν να ξεκινήσει την απόσβεση. Μόλις 6 γκολ και 5 ασίστ σε 33 συμμετοχές ο γεννημένος στο Ρέικιαβικ 29χρονος μέσος. Με τη Σουόνσι, την αμέσως προηγούμενη περιόδο, είχε 10 γκολ και 14 ασίστ σε 40 ματς. Σε πτώση λοιπόν, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Διότι ο τελευταίος τραυματισμός του έθεσε σε κίνδυνο την παρουσία του στο Μουντιάλ, εκεί όπου αναμένεται για μια ακόμη φορά να «υπογράψει» φαρδιά πλατιά την προσπάθεια της Ισλανδίας (55 συμμετοχές, 18 γκολ). Της Ισλανδίας που έλαμψε στα γήπεδα της Γαλλίας και στο Εuro 2016, φτάνοντας ώς την τελική 8άδα. Πέρασε αήττητη από τη φάση των ομίλων (1-1 με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία), απέκλεισε ολόκληρη Αγγλία στο πρώτο νοκάουτ, κατέθεσε διαπιστευτήρια ως ότου πέσει στα… χέρια της οικοδέσποινας. Αυτό ήταν μόλις το πρώτο της Euro. Αυτό που έρχεται είναι μόλις το πρώτο της Μουντιάλ. Καθόλου άσχημα για μια γενιά που έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα ως η πλέον χαρισματική όλων των εποχών, μιας μικρής χώρας που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε συνδετικό κρίκο με το ποδόσφαιρο την καριέρα του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν που αγωνίστηκε σε Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Μονακό, πριν κάποια στιγμή τον δούμε και στα μέρη μας (ΑΕΚ 2011-12). Η Ισλανδία, με πληθυσμό 340.000 κατοίκους και με μόλις 100 επαγγελματίες παίκτες, είναι η μικρότερη χώρα που έχει προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλλον αυτό το τελευταίο τα λέει όλα. Αποτυπώνει μια χαρά το μέγεθος της επιτυχίας. Και όσο για τους στόχους στα γήπεδα της Ρωσίας;
Βήμα βήμα
Η μέθοδος παραμένει ίδια. Παιχνίδι με το παιχνίδι και όπου βγει. Η Αργεντινή είναι το αφεντικό του ομίλου, αλλά ο υπόλοιπος σχηματισμός στη συγκατοίκηση (Νιγηρία, Κροατία) δίνει το δικαίωμα της διεκδίκησης. Με όπλο πρωτίστως τη σωστή τακτοποίηση πίσω από την μπάλα. Την καλή αμυντική λειτουργία. Στο ρόστερ των Ισλανδών και στο πλευρό του Σίγκουρντσον βρίσκεται και ένας, τρόπον τινά, δικός μας. Ο Αλφρεντ Φινμπόγκασον που προ διετίας πέρασε για μισή σεζόν από τον Ολυμπιακό. Τώρα είναι στην Αουγκσμπουργκ και η σεζόν που έφυγε του έφερε 12 γκολ! Ηταν η καλύτερη της καριέρας του από την περίοδο 2013-14, όταν σκόραρε 29 με τη φανέλα της Χέρενφεϊν στην Ολλανδία.
Ο προπονητής Χάιμιρ Χάλγκριμσον

Ικανός και με χιούμορ

Την έκλεψε την παράσταση από την κλήρωση κιόλας. Από τη στιγμή που πληροφορήθηκε πως το εναρκτήριο ματς της ομάδας του στο Μουντιάλ θα είναι κόντρα στην Αργεντινή.

Ο τεχνικός των Βίκινγκς Χάιμιρ Χάλγκριμσον, με μπόλικη δόση χιούμορ, άρχισε τα… παρακάλια στον Λέο Μέσι. «Θα είναι το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης, θα υπάρξουν κι άλλα, επομένως χαλάρωσε και μην τα δώσεις όλα» είπε αστειευόμενος ο Χάλγκριμσον απευθυνόμενος στον αργεντινό σουπερστάρ. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχει όρεξη για αστεία όταν θα έρθει η ώρα της μάχης. Η δική του Ισλανδία είναι ένα σύνολο «πολεμικό». Στυλ που παραπέμπει με κάποιον τρόπο στην… Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας.