Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το Ιράν έχει σημείο αναφοράς το ελληνικό ποδόσφαιρο κατά την παρουσία του στα ρωσικά γήπεδα.
Πρώτον, γιατί μεταξύ των παικτών που έχουν κληθεί είναι τρεις «Ελληνες». Ο Μασούντ της ΑΕΚ και οι Χατζισαφί, Ανσαριφάρντ του Ολυμπιακού.
Δεύτερον, η συμμετοχή των δύο πρώτων (όταν αγωνίζονταν ακόμα στον Πανιώνιο) στο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Γιουρόπα Λιγκ προκάλεσε την οργή της αθλητικής ηγεσίας του Ιράν, με τους παίκτες να αποκλείονται από την ομάδα με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Μοχάμαντ Ρέζα Νταβάρζ Τανί. Η επιμονή του προπονητή Κάρλος Κεϊρός να επιστρέψουν ελέω Μουντιάλ έπεισε τους πολιτικούς να ρίξουν νερό στο κρασί τους.
Τρίτον, το παιχνίδι προετοιμασίας του Ιράν με την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη αναβλήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΠΟ λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτών στην Αδριανούπολη. Η ιρανική ομοσπονδία ανακοίνωσε μάλιστα την αναστολή κάθε επαφής με την ελληνική ομοσπονδία, την οποία κατηγόρησε για έλλειψη ηθικής και σεβασμού. Η ύστατη προσπάθειά της να κλείσει φιλικό με το Κόσοβο δεν καρποφόρησε, αφήνοντας με το παράπονο τον προπονητή της Κάρλος Κεϊρός πως κανείς δεν θέλει να παίξει με την ομάδα του. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να κατηγορηθεί η Ελλάδα αν η «Τιμ Μέλι» αποτύχει στα ρωσικά γήπεδα. Η ομάδα του Κάρλος Κεϊρός προκρίθηκε πρώτη από την ασιατική συνομοσπονδία και δεύτερη μέσω των προκριματικών μετά τη Βραζιλία.
Παρέμεινε αήττητη στους 10 αγώνες που έδωσε και τερμάτισε με 7 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Νότια Κορέα.
Θεωρείται αυτή τη στιγμή η κορυφαία ομάδα της Ασίας αλλά μάλλον είναι άτυχη, αφού έπεσε πάνω στο μεγαθήριο Ισπανία και στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.
Δυνατό της σημείο είναι η άμυνα –δέχτηκε μόλις δύο γκολ στα προκριματικά και αφού είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της –και οι αντεπιθέσεις της, των οποίων ηγείται ο Αζμούν και ο Τζαχανμπάκς, που παίζει στα άκρα και εντυπωσίασε φέτος με την ολλανδική Αλκμααρ.
Ο γεννηθείς την Πρωτοχρονιά του 1995 Σαρντάρ Αζμούν θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει αναδείξει το ιρανικό ποδόσφαιρο μετά τον Αλι Νταεΐ που κρέμασε τα παπούτσια του το 2006. Τη σεζόν 2015-2016 ηγήθηκε ως δανεικός από τη Ρούμπιν της επίθεσης της Ροστόβ, η οποία έχασε τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η Ρούμπιν αρνήθηκε να επιστρέψει τον παίκτη ενεργοποιώντας τη ρήτρα του. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το διαιτητικό δικαστήριο, αλλά τελικά την επόμενη χρονιά ο Αζμούν επέστρεψε στη Ρούμπιν.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Κάρλος Κεϊρός
Μια «αλεπού των πάγκων». Στα 65 του χρόνια πια, ο πορτογάλος προπονητής της Ρεάλ και επί πολλά χρόνια βοηθός του Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έγινε ο πρώτος προπονητής που οδήγησε το Ιράν σε δύο συνεχόμενες τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι αγώνες του Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι οι τελευταίοι του ως προπονητή της ασιατικής χώρας καθώς θεώρησε προσβλητική την πρόταση της ομοσπονδίας να του ανανεώσει το συμβόλαιο μόνο για έξι μήνες, μέχρι τους επόμενους Πανασιατικούς Αγώνες. Στη συνέχεια σκέφτηκε πως έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που θα έχει πέντε προκρίσεις σε τελικά και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια άλλη εθνική ομάδα.
Η πρώτη του πρόκριση ήρθε με την ομάδα της Νότιας Αφρικής για το Μουντιάλ του 2002. Το 2010 οδήγησε την Πορτογαλία στα τελικά της Νότιας Αφρικής, για να ακολουθήσουν οι δύο προκρίσεις με το Ιράν το 2014 και το 2018.