Η πιο αδύναμη ομάδα του πρώτου ομίλου του Μουντιάλ έχει στις τάξεις της ένα ατόφιο ταλέντο. Εναν ποδοσφαιριστή που αν είχε γεννηθεί σε άλλη χώρα πιθανότατα θα τον ήξεραν περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι απ’ ό,τι τώρα.
Ο Μοχάμαντ αλ Σαλάουι βγάζει το… ψωμί του σκοράροντας. Εδώ και εννιά χρόνια αγωνίζεται στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας. Η μεταγραφή του το 2009 παραμένει μέχρι και σήμερα η ακριβότερη που έχει γίνει στη Σαουδική Αραβία. Η Αλ Νασρ έβγαλε 8 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της για να τον αποκτήσει από την Αλ Καντίσιγια. Και δεν το έχει μετανιώσει.
Εννιά χρόνια και 174 παιχνίδια αργότερα, ο Αλ Σαλάουι έχει σημειώσει 102 γκολ. Είναι ο καλύτερος σκόρερ της χώρας και φυσικά ο βασικός επιθετικός της εθνικής ομάδας, με τα χρώματα της οποίας έχει 28 τέρματα σε 39 συμμετοχές. Κανονικό… πολυβόλο. Στην πρώτη του χρονιά στην Αλ Νασρ είχε σημειώσει 21 γκολ σε 35 παιχνίδια και είχε αναδειχτεί σε κορυφαίο νέο παίκτη στο πρωτάθλημα. Το 2015 είχε αναδειχτεί από την IFFHS ως ένας από τους καλύτερους σκόρερ στον κόσμο!
Η μεγαλύτερη στιγμή του, όμως, πριν από την… επόμενη, που θα είναι η συμμετοχή του στο Μουντιάλ, υπήρξε στην Αγγλία τον περασμένο Μάρτιο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει υπογράψει ένα MoU τα τελευταία χρόνια με τις αθλητικές Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σε αυτό θα συμμετάσχουν παίκτες από τη χώρα και για τρεις εβδομάδες θα λαμβάνουν μέρος στις προπονήσεις της ομάδας. Ο Αλ Σαλάουι βρέθηκε εκεί τις τελευταίες εβδομάδες, πήρε μέρος στο πρόγραμμα και δήλωσε ενθουσιασμένος από την παρουσία του εκεί. Και πως βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο ενόψει Μουντιάλ
Αν ο Αλ Σαλάουι είχε γεννηθεί σε κάποια άλλη χώρα, σε κάποια που έχει «κανάλι» με ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένα θα είχε πάρει μεταγραφή σε κάποιο προηγμένο πρωτάθλημα. Σπάνιο έως απίθανο όμως από τη Σαουδική Αραβία να βρεθεί εκεί.
Ο 31χρονος επιθετικός είναι ένας καλός λόγος για να δεις παιχνίδια της Σαουδικής Αραβίας. Το κακό τόσο γι’ αυτόν όσο και για την ομάδα του είναι πως μοιάζει απελπιστικά μόνος. Η συγκεκριμένη «φουρνιά» της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει κάτι το αξιοσημείωτο. Δύσκολα μπορεί να απειλήσει και να κάνει την έκπληξη στον όμιλο με Ουρουγουάη, Αίγυπτο και Ρωσία. Η λογική λέει πως η Ουρουγουάη δύσκολα χάνει την πρόκριση και από εκεί και πέρα θα έχουμε κούρσα για δύο, Αίγυπτο και Ρωσία. Ισως οι Σαουδάραβες να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή του ομίλου.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Χουάν Αντόνιο Πίτσι

Με τις δάφνες του Κόπα Αμέρικα

Ο γεννημένος στην Αργεντινή προπονητής ανέλαβε τα ηνία της Σαουδικής Αραβίας τον Νοέμβριο του 2017 και την αποστολή να είναι εκείνος ο τεχνικός που θα βρεθεί μαζί της στο Μουντιάλ. Είχε αποτύχει νωρίτερα να οδηγήσει τη Χιλή στα γήπεδα της Ρωσίας, ωστόσο είχε οδηγήσει την ομάδα της Λατινικής Αμερικής στην κατάκτηση του επετειακού Κόπα Αμέρικα το 2016. Ο Πίτσι ως ποδοσφαιριστής υπήρξε καλός και δυναμικός επιθετικός, αγωνιζόμενος με την Εθνική Ισπανίας, με την οποία έλαβε μέρος στο Euro 1996 και στο Μουντιάλ 1998.