Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε σε συμφωνία με την Αργεντινή για δανειακό πρόγραμμα ύψους 50 δισ. δολαρίων σε διάστημα τριών ετών, ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές. Η συμφωνία κλείστηκε προκειμένου η χώρα να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία της, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για μεγάλες μεταρρυθμίσεις ώστε να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες. Το ύψος του δανείου –που μένει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σε δέκα ημέρες –εξέπληξε και τα ΜΜΕ της Αργεντινής που υπέθεταν ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 30 δισ.
«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουμε την κρίση» δήλωσε ο αργεντινός υπουργός Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Αϊρες. «Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας».
Πριν από έναν μήνα, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι είχε ανακοινώσει πως θα ζητούσε βοήθεια από το ΔΝΤ μετά την κατάρρευση του πέσο κατά 20% μέσα σε δύο εβδομάδες, λόγω του ράλι του αμερικανικού δολαρίου. Η απόφασή του επικρίθηκε έντονα από τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και πολλοί Αργεντινοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη συμφωνία, καθώς κατηγορούν το ΔΝΤ για την οικονομική κρίση του 2001-2002, που ήταν η μεγαλύτερη πτώχευση στην Ιστορία μέχρι τότε.
Εκτός από το δάνειο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δανείσουν στη χώρα σχεδόν 6 δισ. δολάρια το επόμενο έτος. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται να συμμετέχουν σε αυτόν τον δανεισμό τράπεζες της Wall Street. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το σχέδιο «ιδιοκτησίας και σχεδιασμού της κυβέρνησης της Αργεντινής» έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομία τής χώρας προς όφελος όλων των πολιτών. «Χαίρομαι που μπορούμε να συμβάλουμε παρέχοντας την οικονομική μας υποστήριξη», πρόσθεσε, «που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δίνοντας στις Αρχές χρόνο να αντιμετωπίσουν πολλές παλαιές αδυναμίες».
Μεταξύ των όρων που έθεσε το ΔΝΤ είναι η αυτονομία της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, κάτι που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» απόφαση καθώς η τράπεζα δεν θα χρηματοδοτεί πλέον την κυβέρνηση τυπώνοντας χρήμα. Αυτό θεωρείται ότι συνέβαλλε στις απανωτές οικονομικές κρίσεις που αντιμετώπισε η Αργεντινή τις τελευταίες δεκαετίες. Το Ταμείο δεν θα απαιτήσει περαιτέρω προσαρμογή του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος πέραν του 2,7% που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Για το 2019 όμως ο στόχος θα μειωθεί στο 1,3%, προκειμένου να υπάρξει ισοσκελισμός το 2020 αντί του 2021.
Η κατάσταση της οικονομίας της Αργεντινής δεν είναι καταστροφική, όμως η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής έχει ανάγκη να ενισχύσει τα νομισματικά της αποθέματα, να σταθεροποιήσει τις αγορές συναλλάγματος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές. Ο πληθωρισμός ξεπερνά εδώ και μία δεκαετία το 20%. Για φέτος οι αναλυτές προβλέπουν ο πληθωρισμός να φτάσει το 27,1%. Το επιτόκιο θα κυμανθεί από 1,96% έως 4,96%, ανάλογα με το πόσα κεφάλαια από το δάνειο θα χρησιμοποιήσουν οι Αργεντινοί. Η αποπληρωμή θα γίνει μετά τα τρία χρόνια σε οκτώ δόσεις ανά τετράμηνο. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που διαφωνούν, όπως ο Μάρτιν Σαμπατέλα, πολιτικός στο πλευρό της πρώην προέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνάντες, ο οποίος δήλωσε πως «υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας».