Ο χρόνος πιέζει για μια νέα ρύθμιση. Δύο χρόνια τώρα οι πρόσφυγες που έχουν άσυλο στη Γερμανία απαγορεύεται να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα. Η απαγόρευση αυτή, από την εποχή που η προσφυγική κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της, αίρεται τον ερχόμενο Αύγουστο, αλλά για έναν περιορισμένο αριθμό προσφύγων. Χθες η γερμανική Βουλή συζήτησε για πρώτη φορά την αλλαγή του νομικού πλαισίου σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από τις αποκαλύψεις για παράτυπες εγκρίσεις αιτήσεων ασύλου από την αρμόδια Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) στη Βρέμη. Για το θέμα αυτό οι Φιλελεύθεροι FDP, στηριζόμενοι από το ακροδεξιό AfD, ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που συζητήθηκε επίσης χθες στη Μπούντεσταγκ. Το θέμα πήρε διαστάσεις που αγγίζουν την καγκελαρία και χρησιμοποιείται από τους αντιπάλους της στάσης της Μέρκελ ως ευκαιρία για να ξαναγράψουν την ιστορία της προσφυγικής κρίσης του 2015. Τρεις λέξεις σφράγισαν από το 2015 τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ στο Μεταναστευτικό: «Θα τα καταφέρουμε» (Wir schaffen das). Με αυτήν τη φράση στο αποκορύφωμα της προσφυγικού κύματος, η Μέρκελ προετοίμασε τη Γερμανία να δεχτεί σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, οι οποίοι μέσω της Ελλάδας και της βαλκανικής διόδου είχαν φτάσει στην Κεντρική Ευρώπη. Η απόφαση της Μέρκελ να τους δεχτεί βρήκε υποστηρικτές στη γερμανική πολιτική και την κοινωνία. Αλλά είχε και σκληρούς αντιπάλους. Την κατηγόρησαν ότι άνοιξε τα σύνορα, ενώ το σωστό είναι ότι δεν έκλεισε τα σύνορα της Γερμανίας και απέτρεψε έτσι μια ανθρωπιστική καταστροφή στο κέντρο της Ευρώπης. Οι ξενόφοβοι οπαδοί του εθνικού απομονωτισμού δεν συγχώρησαν στη Μέρκελ ότι αρνήθηκε να ακολουθήσει τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν στο κλείσιμο των συνόρων. Και θέλουν να ξαναγυρίσουν το ρολόι πίσω, με αφορμή παράτυπες χορηγήσεις ασύλου που διαπιστώθηκαν στη Βρέμη.
Τον περασμένο Απρίλιο έγινε γνωστό ότι στην Υπηρεσία της Βρέμης και στο διάστημα 2013-2016 εγκρίθηκαν 1.200 αιτήσεις ασύλου για τις οποίες δεν πληρούνταν οι νομικές και τυπικές προϋποθέσεις. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις εμπλέκονται δικηγόροι που πήραν λεφτά, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό της επικεφαλής του γραφείου της Βρέμης, όπως αρχικά υπονοήθηκε. Ορισμένες από τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν αφορούσαν άτομα που είχαν μπει στο μάτι της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος ως ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Πάντως, οι καταγγελίες αφορούν και τη διετία πριν από το κύμα των προσφύγων του 2015. Και ο αριθμός των παράτυπων εγκρίσεων είναι μηδαμινός μπροστά στους σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν τη διετία 2015-2016 στη Γερμανία.
Ωστόσο οι αποκαλύψεις ανέδειξαν και τα δομικά προβλήματα που προέκυψαν και στη Γερμανία σχετικά με τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν να επεξεργαστούν έναν όγκο αιτήσεων ασύλου που περιοριζόταν σε δεκάδες χιλιάδες, βρέθηκαν με μιας μπροστά σε ένα βουνό εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων που έπρεπε να διεκπεραιωθούν το ταχύτερο δυνατό. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγιναν προσλήψεις προσωπικού που δεν είχε απαραίτητα την απαιτούμενη εκπαίδευση και ειδίκευση. Για τις δυσλειτουργίες ενημερώθηκαν η κυβέρνηση και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και η καγκελαρία με τον Πέτερ Αλτμάιερ, δεξί χέρι της Μέρκελ που είχε αναλάβει τότε τον συντονισμό του Μεταναστευτικού.
Ντε Μεζιέρ και Αλτμάιερ κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στη μόνιμη Επιτροπή Εσωτερικών της Μπούντεσταγκ. Από την επιτροπή πέρασε ήδη ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Χριστιανοκοινωνιστής, Χορστ Ζεεχόφερ, που στο απόγειο της κρίσης ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος της πολιτικής της Μέρκελ. Στελέχη του SPD ασκούν σκληρή κριτική στη διαχείριση του προβλήματος από τους πρώην και νυν υπουργούς Εσωτερικών.
Πάντως, τα κυβερνητικά κόμματα CDU/CSU, SPD, όπως επίσης οι Πράσινοι και Η Αριστερά θεωρούν ότι η Επιτροπή Εσωτερικών μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης της Βρέμης. Αυτό όμως δεν αρκεί για τους Φιλελεύθερους (FTP), οι οποίοι ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Στηρίζονται μάλιστα και από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς η υπόθεση της Βρέμης τους ήρθε κουτί για να ξαναβάλουν στο τραπέζι ολόκληρη την πολιτική για το Μεταναστευτικό που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.
Η πρόταση του FTP δεν είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας στη Μπούντεσταγκ. Αλλά η εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν αποκλείεται να προκύψει αργότερα. «Εάν η έρευνα της Επιτροπής Εσωτερικών δεν προχωρήσει γρήγορα και σε βάθος», εκτίμησε ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της Βουλής Τόμας Οπερμαν, «τότε λογική συνέπεια θα είναι μία εξεταστική επιτροπή».