Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου σε ένα μαγικό νησί. Το πρώτο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας, για φέτος είναι μία ανάμνηση και οι βιβλιόφιλοι του νησιού, κάτοικοι και επισκέπτες, το αποχαιρέτησαν δίνοντας ραντεβού για του χρόνου.
Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον δήμο Αστυπάλαιας σε συνεργασία με τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την 1η έως τις 4 Ιουνίου.
Διαδραστικές, οπτικοακουστικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και παρουσιάσεις βιβλίων έδωσαν στα παιδιά του νησιού την ευκαιρία για διασκέδαση, ψυχαγωγία και μάθηση.
Σε ένα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια μάλιστα τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο, γράφοντας σε προσχεδιασμένα φύλλα μια ιστορία, βάζοντας αρχιγράμματα και εικόνες. Όπως είπε η Μαργαρίτα Κωτσίνη από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, η οποία πραγματοποίησε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στόχος ήταν να καταλάβουν τα παιδιά ότι για να εκδοθεί ένα βιβλίο χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, «ότι εκτός από τον συγγραφέα, υπάρχουν οι εικονογράφοι, οι επιμελητές, οι διορθωτές, οι επιμελητές έκδοσης, οι γραφίστες, οι σελιδοποιοί, οι τυπογράφοι».
Εντυπωσιακές ήταν οι διαδραστικές οπτικοακουστικές παραστάσεις, όπως η ζωγραφήγηση της Λήδας Βαρβαρούση. Η συγγραφέας και εικονογράφος αφηγήθηκε μια ιστορία μιλώντας και ζωγραφίζοντας, κάνοντας τις λέξεις σχέδια. Στη διάρκεια της αφήγησης τα παιδιά έκαναν τις δικές τους προτάσεις για την εξέλιξη της ιστορίας, που ήταν βασισμένη στο βιβλίο της Λήδας Βαρβαρούση «Ένα ψάρι που δεν ήξερε… να κολυμπάει!», (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Όπως λέει η ίδια «το βιβλίο χρειάζεται να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός και θεωρώ ότι μέσα από τη ζωγραφήγηση το βιβλίο ζωντανεύει».
Τα παραμύθια δεν μπορούσαν να λείπουν από ένα φεστιβάλ παιδικού βιβλίου. Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος μαζί με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τη Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών, που έχει σχεδιάσει ο ίδιος και περιέχει τις βασικές λειτουργίες του παραμυθιού, δημιούργησαν μια ιστορία βασισμένη σε μύθους της Αστυπάλαιας.
Από το φεστιβάλ δεν έλειψε ούτε η μουσική, ούτε η ποίηση: Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου παρουσίασε το βιβλίο του «Απέναντι» (εκδόσεις Ίκαρος) με μια κιθάρα και πολλά παιχνίδια. Ακόμη, η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού» μελετήθηκε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου της μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Αλεξιάδη. Τα παιδιά την απέδωσαν με μικρά κρουστά όργανα της ορχήστρας Carl Orff και προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις δικές τους γραφικές παρτιτούρες.
Εξάλλου, η καλλιτεχνική ομάδα La Petite Marguerite που αποτελείται από τη Βάσια Τσώτσου και τον Καριοφύλλη Γκροζούδη δημιούργησε, με στοιχεία από το θέατρο, τον χορό και το θεάτρου δρόμου, μια performance σαπουνόφουσκας, ένα show.
Χώρο στο φεστιβάλ είχε και η Οικονομία, μέσα από τη δράση «Απαραίτητες χρηματοοικονομικές γνώσεις για τα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συγγραφέας Νικόλαος Φίλιππας ανέλυσε έννοιες όπως η αποταμίευση, ο προγραμματισμός, η διαφορά επιθυμιών και αναγκών με κρυπτόλεξα και κουίζ. Ακόμη μοίρασε δύο από τα βιβλία που έχει γράψει για παιδιά, το «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!» και το «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας!», τα οποία έχουν εκδοθεί με την υποστήριξη της Interamerican και εξηγούν με απλό και διασκεδαστικό τρόπο σοβαρά οικονομικά θέματα.
Η ιδέα για τη γιορτή του βιβλίου στην Αστυπάλαια, στην οποία συμμετείχαν και παιδιά από την Ανάφη, προήλθε ουσιαστικά από τα παιδιά, είπε στο «Πρακτορείο» η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου συγγραφέας και «ψυχή» του φεστιβάλ και εξήγησε: «Το περασμένο καλοκαίρι, καθώς περπατούσα στην κεντρική πλατεία, ανάμεσα στους μύλους, οι φωνές των παιδιών που έπαιζαν και η θέα του κάστρου με έκαναν να πιστέψω ότι η Αστυπάλαια με τα ΄΄φτερά’’ της μπορεί να ταξιδέψει την αξία του βιβλίου αλλά και την αξία του πολιτισμού από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη αλλά και ακόμα πιο μακριά. Το συζήτησα με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας Πανορμίτη Κονταράτο και προέκυψε το φεστιβάλ. Μετά την ολοκλήρωση της γιορτής μπορώ να πω ότι ο στόχος επετεύχθη».
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου παρουσίασε το βιβλίο της «Αστυπάλαια με λένε» (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Μαριάννας Φραγκούλη), μια ιστορία ενός κοριτσιού που κατορθώνει να δραπετεύσει από το κάστρο στο οποίο την είχε φυλακίσει ο βασιλιάς που είχε κατακτήσει τον τόπο της. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ιταλικά, μια ευγενική προσφορά του κέντρου ξένων γλωσσών Perugia-Τίνα Ζωγοπούλου και οι δυο εκδόσεις, ελληνικά και ιταλικά, στηρίχθηκαν και από την Interamerican. Το σύνολο της συγγραφικής αμοιβής διατίθεται για τη στήριξη άπορων οικογενειών της Αστυπάλαιας.
Το φεστιβάλ της Αστυπάλαιας πέρασε τις πρώτες του «εξετάσεις» με μεγάλη επιτυχία. Όλα λειτούργησαν άψογα. Η οργάνωση και πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ένα μικρό νησί που βρίσκεται μακριά από την Αθήνα δεν είναι κάτι εύκολο αλλά ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, ο οποίος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουν τα παιδιά θετικά ερεθίσματα, στήριξε από την πρώτη στιγμή την ιδέα για τη διοργάνωση του φεστιβάλ και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
«Τα παιδιά χάρηκαν και αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ικανοποιημένος στην τελετή λήξης, ενώ ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, Νίκος Περδίκης, χαρακτήρισε το φεστιβάλ «μοναδική εμπειρία» για τα παιδιά του νησιού, προσθέτοντας ότι «τέτοια γεγονότα αποκτούν ιδιαίτερη και πραγματική αξία και σημασία όταν πραγματοποιούνται σε ένα ακριτικό, απομακρυσμένο τόπο, όπως η Αστυπάλαια».
Τα παιδιά, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας που αγκάλιασαν τη γιορτή βιβλίου, μιλούν γι αυτήν με ενθουσιασμό και περιμένουν να υπάρξει συνέχεια το επόμενο καλοκαίρι.