Μάχη μεταξύ των μεγάλων ελληνικών ενεργειακών ομίλων προμηνύεται για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει σε εννέα μέρες, στις 21 Ιουνίου, και σε πρώτο χρόνο τα γνωστά ονόματα του κλάδου αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Ο κατασκευαστικός και ενεργειακός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος και ο όμιλος Κοπελούζου κατά πάσα πιθανότητα με την κινεζική Shenhua θα χτυπήσουν την πόρτα… της ΔΕΗ για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο έτερος μεγάλος ιδιώτης στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Elpedison, δεν αναμένεται να εμφανιστεί. Σημειώνεται ότι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος διαθέτουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Ο πρώτος στόχος των προαναφερόμενων ομίλων είναι, αφού περάσουν από την προκριματική φάση στη δεύτερη, που περιλαμβάνει τη διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά, λογιστικά και τεχνικά στοιχεία των μονάδων. Με τον τρόπο αυτόν θα επιδιώξουν να ελέγξουν τα προαναφερόμενα μεγέθη προκειμένου να διαπιστώσουν αν τους συμφέρει η επένδυση σε αυτούς τους σταθμούς και στα ορυχεία τους. Ο μεγάλος προβληματισμός των ελληνικών ομίλων έχει να κάνει με το κατά πόσο θα είναι αποδοτική η τοποθέτηση κεφαλαίων καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα των κοστολογικών στοιχείων των λιγνιτικών εργοστασίων της Δημόσιας Επιχείρησης. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο ως προς τις δαπάνες λειτουργίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παίζουν και οι τιμές της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων CO2. Αυτές λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ και κυρίως μέσα από τις πολιτικές επιλογές για μετάβαση σε οικονομία καθαρή από άνθρακα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Το κόστος αγοράς CO2 που δαπανούν οι επιχειρήσεις από τα 4 και 5 ευρώ τον τόνο έχει εκτιναχθεί στα 16 ευρώ, σε διάστημα λίγων μηνών.
Ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτής της δαπάνης είναι η συμμετοχή και ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι οποίες εφαρμόζουν με άδεια της ΕΕ μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων.
Συνεπώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν αποκλείεται στην προκριματική φάση να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και εγχώριες βαριές βιομηχανίες. Τα σενάρια θέλουν τον όμιλο Στασινόπουλου να συμμετέχει.
Πέραν αυτού του λόγου, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διευκολύνουν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένο ότι θα χρησιμοποιούν το φθηνό παραγόμενο ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών τους. Αρα θα υπάρχουν και εξασφαλισμένες πωλήσεις.
Οπως και να ‘χει, δεν αποκλείεται στην προκριματική φάση να παρατηρηθεί συνωστισμός ενδιαφερόμενων επενδυτών προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των μονάδων και στη συνέχεια να επιδιωχθούν οι κοινοπραξίες μεταξύ ιδιωτών παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανιών. Το σίγουρο είναι πως δεν αποκλείεται δεσμευτικές προσφορές να καταθέσουν ορισμένοι εξ αυτών και κάποιοι να μην μπουν καν στη διαδικασία της υποβολής πρότασης τιμήματος.