Μια από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές συνταγές, που μπορεί να φτιάξει κάποιος είναι οι κολοκυθοκεφτέδες. Η συνταγή μας είναι μια παραλλαγή για υγιεινούς κολοκυθοκεφτέδες μιας και δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται στο φούρνο, ένα πεντανόστιμο πιάτο που σερβίρεται ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή σνακ, για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

6 μεγάλα κολοκύθια

1 αυγό

2 κουταλιές σούπας δυόσμο

1 κ.σ. άνηθο (προαιρετικά)

3 κ. σ. κεφαλοτύρι

2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

1/2 κουταλιά γλυκού baking powder

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι, πιπέρι

Για τη σος

1 κιλό γιαούρτι

1/4 κούπας ελαιόλαδο

3-4 κ.σ. ξύδι λευκό ή μπαλσαμικό

1 κ. γλ. σκόρδο σε σκόνη

2 κ.γλ. δυόσμο ξερό

Εκτέλεση

Αφού τρίψετε τα κολοκύθια με χοντρό τρίφτη και τα αλατίσετε, αφήστε τα μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και στύψτε τα καλά. Σε ένα μπολ βάλτε το αυγό, το δυόσμο, το κεφαλοτύρι, το κρεμμύδι, το baking poweder, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα σας αρκετά πηκτό. Οταν είναι έτοιμο, πάρτε γεμάτες κουταλιές και τοποθετείστε τις σε ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, με ένα κουτάλι της σούπας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα και στολίστε με πολύχρωμες πιπεριές.

Για τη σος

Ανακατέψτε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά, δοκιμάστε και τοποθετείστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.