Η ιδέα τού προέκυψε πριν από αρκετά χρόνια όταν έγραφε τη μουσική για μια θεατρική παράσταση στο Λονδίνο στην οποία είχε ενταχθεί, σε μια πρώτη πιο απλή μορφή, μια μελοποίηση του ποιήματος «Το κοράκι». Τότε το ποίημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε στο μυαλό του Κωστή Κριτσωτάκη απέκτησε τη δυνατότητα να αποτελέσει τον πυρήνα μιας όπερας. Δουλεύοντας σε συνεργασία με τη λιμπρετίστρια Νίνα Ράπη και προσθέτοντας κι άλλο υλικό του ποιητή, σχηματοποίησε την αρχική του έμπνευση σε μια πρώτη, πιο σύντομη, μορφή, που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2014. Τώρα, ωστόσο, η λυρική παράσταση «Raven Revisitied» ανεβαίνει σε πρώτη εκτέλεση στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων στην τελική της πια φόρμα και σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη.
ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ. Η σύγχρονη μονόπρακτη όπερα δωματίου με την υπογραφή της ομάδας The Medium Project έχει ένα νεορομαντικό ύφος και φωτίζει στιγμιότυπα από τη ζωή του ποιητή Πόε. «Η μουσική ακολουθεί, με την ατμόσφαιρά της, πιστά τα βήματα της πολύπαθης ζωής του Πόε και φωτίζει τις μυστηριώδεις πτυχές τού χαρακτήρα του καθώς συνειδητοποιεί και αποδέχεται σταδιακά την απώλεια της αγαπημένης του» τονίζει ο Κωστής Κριτσωτάκης που υπογράφει τη μουσική σύνθεση. Μαζί του συμφωνούν και οι υπόλοιποι δημιουργοί της παράστασης στο σημείωμά τους. «Το λιμπρέτο είναι ένα ψυχογράφημα του ίδιου του ποιητή Πόε, όπως αποκαλύπτεται από τα ποιήματά του. Η ατμόσφαιρα, η ομορφιά, η μουσικότητα, η ένταση αλλά και η μαθηματικής ακρίβειας δομή των ποιημάτων του Πόε είναι οι πηγές έμπνευσης για τη δημιουργία αυτού του νέου έργου, όπως ακριβώς επηρέασαν και πολλούς ακόμη δημιουργούς σαν τους Λου Ριντ, Grateful Dead και Alan Parsons Project».
Αντλώντας έμπνευση από το πιο χαρακτηριστικό ποίημα του Πόε, «Το κοράκι», η παράσταση χτίζει ένα μουσικό σύμπαν που ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. «Το “Raven” είναι καρπός μακράς μου ενασχόλησης με τον Πόε, έχοντας γράψει στο παρελθόν και τραγούδια σε μεταφράσεις ποιημάτων του, και νομίζω ότι η σκοτεινή ατμόσφαιρά τους ταιριάζει με τη γλώσσα και την ιδιοσυγκρασία της μουσικής μου» αναφέρει ο δημιουργός.
Οι βασικοί χαρακτήρες της όπερας είναι ο Ποιητής, ο ίδιος ο Πόε δηλαδή, και η σύντροφός του Λενόρ. «Ο Ποιητής θρηνώντας τον χαμό της αγαπημένης του Λενόρ (σοπράνο) είναι διχασμένος στον Ενα (τον αφηγητή) που εκπροσωπεί τη λογική και τον Αλλο (τον βαρύτονο) που είναι ανίκανος να χειριστεί την απώλεια και αρνούμενος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα δημιουργεί έναν παράλληλο ονειρικό κόσμο, όπου πρωταγωνιστεί η πολυαγαπημένη του. Ετσι η Λενόρ, η οποία στην ουσία αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες που αγάπησεκαι έχασε ο Ποιητής, είναι μια οπτασία, ένα πνεύματο οποίο βρίσκεται στο μυαλό του ποιητή. Παράλληλα, εκτός από τους τρεις βασικούς αυτούς ρόλους του έργου, υπάρχει και ένα χορωδιακό σύνολο το οποίο αντιπροσωπεύει αγγελικές μορφές που υποστηρίζουν τον Ποιητή στο ταξίδι του» υπογραμμίζει ο Κριτσωτάκης.
ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ. Αν και όλη η σύνθεση αποτελεί ένα έργο με δύο μέρη, στημένο με τους όρους του λυρικού τραγουδιού, η παρουσίασή του γίνεται σ’ ένα θέατρο προορισμένο για παραστάσεις υποκριτικής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα ιδιαίτερο. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς όταν ανεβάζει μια όπερα σε θέατρο έχουν να κάνουν κυρίως με την ακουστική και με το μέγεθος του χώρου που, όπως είναι φυσικό, είναι διαφορετικά. Αυτέςοι ιδιαιτερότητες απαιτούν φυσικά μια άλλη προσέγγιση στην αναπαραγωγή του έργου, όπου το καλό είναι ότι μπορεί πια κανείς να εστιάσει σε άλλες ποιότητες, όπως, ας πούμε, στην αμεσότητα της επικοινωνίας και της επαφής με το κοινό, και μουσικά και θεατρικά» καταλήγει ο μουσικός.

Info

«Raven Revisited», 11, 15, 16 και17 Ιουνίου στις 21.15 στο Θέατροτης Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής (Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας, Κυψέλη,τηλ. 210-8217.877, είσοδος 12 ευρώ)