Μίνι τεχνητή ένταση με την Ελλάδα, με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων αλλά και με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις, επιχειρεί να στήσει η Αγκυρα με προφανή στόχο να την μετατρέψει ως ένα από τα βασικά θέματα του προεκλογικού αγώνα στην Τουρκία. Αφορμή δε για την εκδήλωση όλων των παραπάνω αντιδράσεων είναι η απελευθέρωση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

Τις τελευταίες ημέρες η επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας κλιμακώνεται απ’ όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Τουρκίας. Οι επικεφαλής των κομμάτων επιδίδονται σε διαγωνισμό απειλών και ύβρεων κατά της χώρας μας είτε από τα μπαλκόνια των προεκλογικών συγκεντρώσεων είτε μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Προχθές το βράδυ ήταν η σειρά του ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί να εκτοξεύσει απειλές κατά της Ελλάδας. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σμύρνη, ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η Τουρκία θα πετάξει ξανά τους Ελληνες στη θάλασσα όπως έκανε και στο παρελθόν.

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παίζει παιχνίδια στα νησιά του Αιγαίου, ας μάθει τα όριά της και ας μην ξεχνάει τι τράβηξαν οι πρόγονοί της όταν ρίχτηκαν στον πάτο της θάλασσας. Θα ξαναγίνει το ίδιο» ανέφερε. Και συμπλήρωσε: «Δόξα τω Θεώ, η βούληση να γίνει ξανά το Αιγαίο τάφος των πόθων των Ελλήνων είναι ακόμη ζωντανή. Και θα συνεχίζει να είναι μέχρι τέλους». Μάλιστα, το ίδιο προκλητικός ήταν ο Μπαχτσελί και όταν αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε το προεκλογικό του σποτ για την Κύπρο, το οποίο εμφάνιζε όλο το νησί με το κόκκινο χρώμα της Τουρκίας. «Γιατί ενοχλούνται; Επειδή δείχνει την Κύπρο ως τουρκικό έδαφος. Θα ρωτήσω αυτούς τους ανόητους και χοντροκέφαλους τι να κάναμε, πώς να τη δείχναμε; Το δηλώνω και το τονίζω: Η Κύπρος είναι τουρκική. Είναι τουρκική πατρίδα και τουρκική θα παραμείνει».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ αναφερόμενος στους Οκτώ, προειδοποίησε πως όπου κι αν βρίσκονται οι γκιουλενιστές, εντός ή εκτός Τουρκίας, «θα τους πάμε στο δικαστήριο, όπως και τον επικεφαλής τους Γκιουλέν. Θα το πετύχουμε, δεν υπάρχει διαφυγή».

Προκλήσεις στον αέρα. Την ίδια ώρα, η Τουρκία αυξάνει το επίπεδο της έντασης προχωρώντας και σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο καθώς και σε υπερπτήσεις σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε 33 παραβιάσεις την περασμένη Τρίτη, 34 την Τετάρτη, 64 την Παρασκευή και χθες 59. Ταυτόχρονα δε, μόλις το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 11 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Χθες, για παράδειγμα δύο F-16 έκαναν υπερπτήση στη νησίδα Λεβίθα. Σημειώνεται πως η Τουρκία δεν επιλέγει τυχαία τις περιοχές όπου τα μαχητικά της πραγματοποιούν υπερπτήσεις. Σχεδόν πάντα είναι εστιασμένες σε νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων τα οποία οι Τούρκοι έχουν εντάξει στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Με τις υπερπτήσεις δηλαδή, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, η Αγκυρα επιβεβαιώνει εμπράκτως την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και ταυτόχρονα τη συντήρηση του ισχυρισμού της περί «γκρίζων ζωνών», τακτική που ακολουθεί συστηματικά, ειδικά από το 1996 και μετά.Πέρυσι είχαν καταγραφεί 39 υπερπτήσεις, το 2016 57, ενώ το 2018 έως σήμερα έχουν φτάσει ήδη τις 23.

Μήνυμα Παυλόπουλου. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε στο μεταξύ χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που έκανε στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού στον Φαληρικό Ορμο. Σημειώνεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επισκεφτεί το Αρχηγείο Στόλου και στα τέλη Μαρτίου ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε μεταβεί στο Πεντάγωνο για να ενημερωθεί από τους επιτελείς. «Τα θαλάσσια σύνορά μας και, συνακόλουθα, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σαφώς, αμετακλήτως και δίχως ίχνος “γκρίζας ζώνης” καθορισμένα από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» διεμήνυσε στην Τουρκία. Παράλληλα πρόσθεσε πως το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση «και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία ότι θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, που ενώνει τους λαούς στον δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργίας. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε, όμως, οιαδήποτε αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, οιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της εθνικής μας κυριαρχίας».