Η ομίχλη είναι γνώριμη κατάσταση στη Φλώρινα και τις Πρέσπες, το σημείο όπου προγραμματίζεται να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η ομίχλη όμως είναι πυκνή και στο τοπίο του Σκοπιανού και μέχρι χθες το βράδυ η κατάσταση δεν φαινόταν να ξεκαθαρίζει, όπως προσδοκούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, περιπλέκεται όλο και περισσότερο, ιδίως μετά το μήνυμα – διάψευση από τα Σκόπια ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα αναμένει το τηλεφώνημα Ζάεφ, ενώ ο χρόνος είναι αμείλικτος πλέον. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό ενόψει των επικείμενων συνόδων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί εκνευρισμός από τις συνεχείς παλινωδίες της σκοπιανής πλευράς για το Ονοματολογικό, διότι οι συνεχείς καθυστερήσεις από τον Ζάεφ δημιουργούν πρόβλημα στη στρατηγική της Αθήνας. Και αυτό διότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να φτάσει στη σύνοδο της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου με δύο θέματα ανοικτά, αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της διευθέτησης του χρέους. Εξάλλου, ο κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Τσίπρα ήταν να υπάρξει συμφωνία με τον Ζάεφ πριν από τις 20 του μήνα και εστίαζαν πολύ στις προσπάθειες του σκοπιανού πρωθυπουργού να τρέξει το θέμα, ακόμα και χωρίς τη συμφωνία του Ντιμιτρόφ.
Στην ελληνική κυβέρνηση είχαν σχηματίσει την εντύπωση εδώ και μέρες ότι υπήρχε διάσταση Ζάεφ – Ντιμιτρόφ και επικεντρώνονταν κυρίως σε αυτήν τη διαφωνία, που δεν επιτρέπει να… ξεκλειδώσει το θέμα και να υπάρξει το αποφασιστικό βήμα του σκοπιανού πρωθυπουργού για αίσια έκβαση στο Ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Γι’ αυτό και τα μηνύματα που έστελνε το Μέγαρο Μαξίμου, όπως χθες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ήταν στη γραμμή να κάνει ο Ζάεφ την αποφασιστική κίνηση, ενώ εν μέσω της έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση δίνεται η διευκρίνιση ότι τόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξασφάλισαν τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τη γειτονική χώρα.
Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Υπό τη σκιά των συζητήσεων ότι ο Ντιμιτρόφ είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, υπακούοντας στα κελεύσματα εθνικιστικών κύκλων της ΠΓΔΜ, η σκοπιανή κυβέρνηση διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει διαφορετική γραμμή μεταξύ Ζάεφ και Ντιμιτρόφ για το όνομα. Στην κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι δύο άνδρες αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση ακολουθούν την ίδια γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των μακεδόνων πολιτών».
Είχε βέβαια προηγηθεί και άλλη διάψευση το Σάββατο, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε σερβικό ΜΜΕ περί κατάρρευσης των συνομιλιών «λόγω υπερβολικών απαιτήσεων εκ μέρους της Ελλάδας».
Η ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση πιέζεται και από την αντιπολίτευση, και κυρίως από τη ΝΔ. Με ενδιαφέρον, μάλιστα, καταγράφουν πολλοί την άποψη του συμβούλου τού προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, του καθηγητή Νομικής Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «η σύναψη διεθνούς συμφωνίας με τη FYROM, σε συνθήκες δεδηλωμένης κυβερνητικής διάστασης, θέτει μείζον ζήτημα πολιτικής ευθύνης».