Το ονειρεμένο τριήμερο του Ολυμπιακού στη Γένοβα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων βρέθηκαν στην πόλη της Ιταλίας, με την ελληνική ομάδα να αναδεικνύεται να δεύτερη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ έκλεισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο μία απίστευτη χρονιά για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, που είδε να κυριαρχούν οι ανδρικές και γυναικείες ομάδες σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Κι ακόμα συμμετοχές σε τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς και δύο τρόπαια.

Το πόλο του Ολυμπιακού κατέκτησε το τρεμπλ, κάτι που είχε πετύχει και το 2002. Πρωτάθλημα (αήττητος για ακόμα μία χρονιά) και Κύπελλο, αλλά και ευρωπαϊκό με επίσης σπουδαία πορεία στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν τη φάση των ομίλων με την πρώτη θέση έχοντας σε 14 αγώνες, 12 νίκες μία ισοπαλία και μία ήττα! Πρώτος σκόρερ ήταν ο Κωνσταντίνος Γεννηδουνιάς με 34 γκολ. Θα αρχίσουμε από τον τελικό, στον οποίο ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο παιχνίδι. Σε έναν τέτοιο αγώνα κόντρα στην πανίσχυρη Προ Ρέκο και μάλιστα στην έδρα της, οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν την απίστευτη άμυνα υποχρεώνοντας την πιο επιθετική ομάδα της Ευρώπης να έχει 3/11 στον παίκτη παραπάνω, ενώ αντίθετα το δικό του ποσοστό σε αυτή την κατηγορία ήταν 7/11. Δύο καθοριστικά στοιχεία για το πόλο.

Ηταν ακριβώς αυτό που είπε στο τέλος του τελικού ο προπονητής Θόδωρος Βλάχος: «Ο Ολυμπιακός άξιζε να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης». Η ελληνική ομάδα είχε και το κεφάλαιο Γιόζιπ Πάβιτς. Ο κροάτης τερματοφύλακας ψηφίστηκε ως πολυτιμότερος παίκτης του final-8. Τι έκανε στον τελικό; Είχε 15/22 επεμβάσεις, μεταξύ αυτών ένα πέναλτι που εκτέλεσε ένας κορυφαίος παίκτης (Φιλίποβιτς), δύο εξ επαφής σουτ σε παίκτη παραπάνω και ένα ακόμα τετ α τετ σε κόντρα επίθεση! Οι Ερυθρόλευκοι οδηγούσαν συνεχώς το σκορ και όσο περνούσε ο χρόνος το άγχος της ιταλικής ομάδας μεγάλωνε. Στην τελευταία περίοδο χτύπησε δύο φορές ο Φουντούλης (πρώτος σκόρερ με 4 γκολ), διαμόρφωσε το 9-6 (4.11 πριν από το τέλος) και κάπου εκεί όλα τέλειωσαν. Τα άλλα γκολ πέτυχαν οι Γεννηδουνιάς, Δερβίσης, Μπούσλιε, Ομπράντοβιτς, Γούνας. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο Μυλωνάκης παρά τον τραυματισμό του στον αριστερό ώμο στη δεύτερη περίοδο.

Ο πλουραλισμός στο ερυθρόλευκο ρόστερ φάνηκε και στον ημιτελικό με την Μπαρτσελονέτα (6-4). Κι εκεί η άμυνα ήταν εξαιρετική (3/11 στον παίκτη λιγότερο) μπλοκάροντας τα αστέρια της ισπανικής ομάδας (Μάγιαρακ και Μουναρίθ), αλλά εξαιρετικός ήταν και ο Πάβιτς. Πρωταγωνιστής ήταν ο Κροάτης Αντρο Μπούσλιε, ο οποίος ήταν παρών τόσο στα αμυντικά του καθήκοντα όσο και στην επίθεση σημειώνοντας δύο γκολ. Από ένα πέτυχαν οι Γεννηδουνιάς, Γούνας, Φουντούλης και Ομπράντοβιτς.

Θυμίζουμε και τη δύσκολη νίκη στον προημιτελικό της περασμένης Πέμπτης επί της γερμανικής Σπαντάου (6-5) με πρώτο σκόρερ τον Γεννηδουνιά (3 γκολ) και μεγάλο πρωταγωνιστή στο τέλος τον τερματοφύλακα Πάβιτς.

Tα συγχαρητήρια

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης χαρακτήρισε την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ «κορύφωση μιας μυθικής χρονιάς για τον Σύλλογο». Συγχαρητήρια έδωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter.