Αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο προανήγγειλε η Ανγκελα Μέρκελ με συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στη γερμανική τηλεόραση, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μπλα μπλα μπλα
O Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε ένα διήμερο διεθνούς οικονομικής διπλωματίας στη σύνοδο του G7, αρνούμενος να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν με τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, απειλώντας να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις γειτονικές του χώρες και βρίζοντας τον οικοδεσπότη πρωθυπουργό του Καναδά ως «ανειλικρινή και αδύναμο». Ετσι ο αμερικανός πρόεδρος διέλυσε τις προσπάθειες να εμφανιστεί ένα κοινό μέτωπο από τις επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου στη σύνοδο που έγινε στο Κεμπέκ, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, βάζοντας στον στόχο την αυτοκινητοβιομηχανία.
Εχοντας αποχωρήσει νωρίτερα από τη σύνοδο, η ανακοίνωση του Τραμπ ότι αποσύρεται από το κοινό ανακοινωθέν τορπίλισε την εύθραυστη συμφωνία που είχε επιτευχθεί για το εμπόριο μεταξύ της Ουάσιγκτον και των υπόλοιπων χωρών. «Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ήταν τόσο ήπιος στη διάρκεια των συζητήσεών μας, αλλά στη συνέντευξη Τύπου αφότου αποχώρησα είπε ότι “οι αμερικανικοί δασμοί είναι προσβλητικοί”. Πολύ ανειλικρινές και αδύναμο» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο οικονομικός του σύμβουλος Λάρι Κούντλοου επιτέθηκε στον Τριντό λέγοντας ότι υπονόμευσε την αυριανή συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον Bορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δείχνοντάς τον αδύναμο.
Το σόου του Ντόναλντ Τραμπ, βέβαια, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο. Χθες, Γερμανία και Γαλλία επέκριναν σφόδρα την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει ξαφνικά την υποστήριξή του στο κοινό ανακοινωθέν του G7, κατηγορώντας τον για διάλυση της εμπιστοσύνης και για αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορείς να καταστρέψεις την εμπιστοσύνη με 280 χαρακτήρες στο Twitter» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Τραμπ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Βέβαια «η συμπεριφορά του Τραμπ δεν ήταν και έκπληξη, την έχουμε ξαναδεί στη συμφωνία για το κλίμα ή στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν» πρόσθεσε ο Μας. «Θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα. Η απάντηση στο σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” είναι “Ενωμένη Ευρώπη”».
Η Γαλλία και η Ευρώπη υποστηρίζουν το ανακοινωθέν, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι όποιος υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο δείχνει «ασυνέπεια και παραλογισμό». Και πρόσθεσε: «Η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από τον θυμό και τις εντυπωσιακές δηλώσεις. Ας είμαστε σοβαροί».
Ομως η στάση του Τραμπ προς τους άλλους ηγέτες του G7 ήταν ενοχλητική και προκλητική από την αρχή της συνόδου. Η αρνητική του διάθεση είχε διαφανεί από νωρίς και σε μία από τις προγραμματισμένες συναντήσεις η καρέκλα του παρέμεινε άδεια, πολλή ώρα αφότου οι άλλοι ηγέτες είχαν πάρει τις θέσεις τους. Ηταν η συζήτηση με θέμα την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα αναφέρουν πως από την αργοπορημένη και θορυβώδη άφιξη ο εκνευρισμός της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν εμφανής.
Ομως και ο καναδός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου έδειχνε ενοχλημένος. Εκανε λόγο για αντίμετρα που θα πάρει η χώρα του τον επόμενο μήνα ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. «Οι Καναδοί είμαστε ευγενείς, είμαστε λογικοί, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας στριμώξει στη γωνία» τόνισε ο οικοδεσπότης της συνόδου. Οσο για τα tweets του Τραμπ, το γραφείο του Τριντό έβγαλε ανακοίνωση: «Παραμένουμε σε όσα επιτεύχθηκαν στη σύνοδο. Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα που δεν έχει ξαναπεί –τόσο δημόσια όσο και στις ιδιωτικές του συζητήσεις με τον πρόεδρο Τραμπ».
Η έκρηξη του αμερικανού προέδρου ήρθε στο τέλος δύο δύσκολων ημερών με πολλές αντιπαραθέσεις που ξεκίνησαν με την πρότασή του να γίνει και πάλι δεκτή στη σύνοδο του G7 η Ρωσία. Μετά ακολούθησε εκείνο που ένας γάλλος αξιωματούχος περιέγραψε ως «παραλήρημα γεμάτο κατηγορίες» εναντίον των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ και κατόπιν η διάψευση για οποιαδήποτε διαμάχη με τους ηγέτες και η περιγραφή του Τραμπ ότι η σχέση του μαζί τους έπαιρνε «10». Αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στις συζητήσεις των ηγετών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας ανέφεραν πως υπήρχε μεγάλη ένταση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των υπολοίπων σχεδόν σε όλα τα θέματα.