Οι αποφάσεις των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των αγορών που αναζητούν σημάδια για την πορεία της νομισματικής πολιτικής ευρώ και δολαρίου.

Η Fed, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει αύριο σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 0,25%, ώστε να διαμορφώνονται πλέον στο εύρος από 1,75% έως 2%. Η ΕΚΤ από την πλευρά της θα δώσει κάποιο σήμα για το πότε θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο υπολογίζεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι δηλώσεις των δύο πανίσχυρων κεντρικών τραπεζιτών, του Τζερόμ Πάουελ της Fed και του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, καθώς η πιθανότητα να ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος με επίκεντρο τις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τη θυελλώδη σύνοδο του G7 την Παρασκευή και το Σάββατο στον Καναδά.

Η Fed πιστεύεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος, με τους επενδυτές να περιμένουν να λάβουν σήμα για τυχόν επιπλέον αυξήσεις μέσα στο τρέχον έτος. Ο Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την απόφαση, θα παρουσιάσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει φέτος συνολικά σε τρεις ή σε τέσσερις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας επιταχύνεται και η ανεργία μειώνεται.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της αναμένεται να συζητήσει επίσημα το πώς θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά κρατικών ομολόγων. Το ένα τρίτο των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg πιστεύει ότι ο Ντράγκι θα δώσει σήμερα μια καταληκτική ημερομηνία για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης. Σχεδόν οι μισοί από τους αναλυτές αυτούς εκτιμούν ότι θα περιμένει ενάμισι περίπου μήνα ακόμη για να δώσει το σήμα –μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

Η Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους στους κόλπους της ΕΚΤ πιέζουν τους τελευταίους μήνες για ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς θεωρούν ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για τη χορήγηση τόσο μεγάλης ρευστότητας στο σύστημα.

Παράμετρος που ίσως επηρεάσει τις αποφάσεις των δύο μεγάλων αυτών κεντρικών τραπεζών είναι ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος που θα μπορούσε να πλήξει τις οικονομίες όλων των χωρών. Αλλος αστάθμητος παράγοντας μπορεί να είναι πολιτικές ή γεωπολιτικές εξελίξεις. Ειδικά στην Ευρώπη, η ΕΚΤ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ισπανία και κυρίως στην Ιταλία, όπου οι νέες κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει ακόμη δείγμα γραφής.