Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα. Η λύση στη διένεξη με το Βερολίνο και τους Ευρωπαίους θα βρεθεί μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Το μήνυμα αυτό έστειλε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το Βερολίνο, όπου είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας. Η Ανγκελα Μέρκελ απέσπασε την παραμονή του ΔΝΤ και στο τρίτο Μνημόνιο της Ελλάδας.
Με μια μεταφορά απάντησε χθες η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ερώτηση για το τι θα κάνει το ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα: «”Βοηθάει εάν μερικές φορές δεν τα ακούς όλα ακριβώς” είχε απαντήσει η ανώτατη δικαστής Γκίνσμπεργκ ύστερα από 50 χρόνια συμβίωσης για το μυστικό του μακροχρόνιου γάμου» είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στην καγκελαρία του Βερολίνου. «Το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει με τις πιο διαφορετικές μορφές, με τα πιο διαφορετικά εργαλεία. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, θα εξετάσουμε όλες τις οπτικές», είπε. «Αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμμετάσχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ελλάδα», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, παραπέμποντας για λύση στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
Η διαβεβαίωση της Λαγκάρντ προεξοφλεί τη γεφύρωση της διάστασης μεταξύ Βερολίνου – Ευρωπαίων αφενός και Ουάσιγκτον – ΔΝΤ αφετέρου για τους χειρισμούς στο βουνό του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ προέβαλλε μέχρι πρότινος την απαίτηση για δραστική ελάφρυνση μέχρι και 100 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό είναι πολιτικά ανέφικτο στη Γερμανία. Το ακροδεξιό AfD, αξιωματική αντιπολίτευση στην Μπούντεσταγκ, έχει και την προεδρία στην μόνιμη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής, από την οποία περνούν όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα.
Η απαίτηση για μείωση του χρέους είχε τροφοδοτήσει το τελευταίο διάστημα έντονη σεναριολογία περί εξόδου του ΔΝΤ ως επιλογή του «μικρότερου κακού», αφού το Βερολίνο δεν δέχεται δραστική μείωση του χρέους. Η χθεσινή δήλωση της Λαγκάρντ στην καγκελαρία είναι προάγγελος της συμφωνίας που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θα προστατεύσει τη Μέρκελ και την κυβέρνησή της από ένα μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας που θα σήμαινε η έξοδος του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015 με την υπόσχεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στη βάρκα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε στο Βερολίνο για την παράδοση που έχει δημιουργήσει η Ανγκελα Μέρκελ να προσκαλεί κάθε Ιούνιο τους επικεφαλής των σημαντικότερων οικονομικών οργανισμών. Η 10η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες και η Μέρκελ δέχτηκε στην καγκελαρία τους επικεφαλής των πέντε παγκόσμιων οργανισμών –την Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), την εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τον Ανχελ Γκουρία (ΟΟΣΑ), τον Ρομπέρτο Αζεβέντο (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) και τον Γκι Ράιντερ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας).
Η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε δύο 24ωρα μετά το ιστορικό ναυάγιο της συνόδου κορυφής της Ομάδας G7 στον Καναδά και την καταγγελία του κοινού ανακοινωθέντος μέσω τουίτερ από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απέκτησε δε ακόμη μεγαλύτερη σημασία τόσο για το μήνυμα στήριξης των πολυεθνικών οργανισμών και του ελεύθερου εμπορίου έναντι του προστατευτισμού του Τραμπ όσο και για ένα κρίσιμο ζήτημα που ενδιαφέρει ειδικά την Ελλάδα: την απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο 3ο Μνημόνιο.