Η συμφωνία στο ονοματολογικό είναι το ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης σε όλους τους πολιτικούς κύκλους, καθώς και στα δημοσιογραφικά γραφεία τα τελευταία δύο 24ωρα στα Σκόπια. Οι πάντες ανέμεναν χθες το απόγευμα την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας και των βασικών της σημείων, ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στα Σκόπια, τα διπλωματικά γραφεία των δύο Πρωθυπουργών βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να κανονιστεί η «χορογραφία» των επόμενων κινήσεων με την ανακοίνωση της συμφωνίας, τη διαχείριση του εσωτερικού μετώπου και, φυσικά, τη συνάντηση των Τσίπρα και Ζάεφ για την υπογραφή (από τους υπουργούς Εξωτερικών) του τελικού κειμένου το προσεχές Σάββατο στις Πρέσπες.

Οι δύο πλευρές επέλεξαν το όνομα «Republika Severna Makedonija» που θα μεταφράζεται στα αγγλικά σε «Republic of North Macedonia» και όχι σε «Republic of Northern Macedonia», καθώς σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στις συνομιλίες εστιάζει καλύτερα στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει δεχθεί μία πλήρη erga omnes εφαρμογή του νέου ονόματος, η οποία οδηγεί σε αλλαγές τόσο στο προοίμιο όσο επίσης και στα άρθρα 3 και 49 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ που αφορούν το ενδεχόμενο εδαφικών διεκδικήσεων και την προστασία όσων «Μακεδόνων» ζουν σε άλλες χώρες αντιστοίχως. Το νέο όνομα θα πρέπει να αντικαταστήσει παντού στο νέο Σύνταγμα το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Ο Ζάεφ, ο οποίος μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα συνομίλησε και με τον ηγέτη του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι, είναι αποφασισμένος, όπως διαβεβαίωναν πηγές κοντά στο περιβάλλον του σκοπιανού πρωθυπουργού, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην κύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο της χώρας. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει στη συνέχεια η Αθήνα να στείλει τις επιστολές στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με τις οποίες θα ξεκαθαρίζει ότι έχει πλέον βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό και η ίδια δεν έχει αντιρρήσεις ούτε να υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ για έναρξη συνομιλιών ένταξης στο ΝΑΤΟ ούτε για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα χθες, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, υπήρξε αγωνία για την οριστικοποίηση της συμφωνίας Ελλάδος – ΠΓΔΜ που χαρακτηρίζεται ως μία πολύ θετική εξέλιξη για τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΙΒΑΝΟΦ. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία «ενισχύει την εθνική ταυτότητα», αλλά σταθερός στη γραμμή του εναντίον μιας αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό να ενσωματωθεί στο εσωτερικό της χώρας η νέα ονομασία εμφανίστηκε πάλι χθες ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ (τον οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ που αύριο αναχωρεί για επίσκεψη στο Βερολίνο που θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Χέικο Μάας). Σε ανακοίνωσή του, ο Ιβάνοφ άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι επιδιώκει να επηρεάσει την κοινή γνώμη να εγκρίνει μία συμφωνία με την Ελλάδα σε δημοψήφισμα λέγοντας ότι η απόρριψή της θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι μία διεθνής συμφωνία πρέπει να σέβεται όσα λέει το Σύνταγμα και όχι να προβλέπει την αλλαγή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ μοιάζει να έχει ήδη εξασφαλίσει τουλάχιστον 70-72 έδρες, αρχικά για την κύρωση της συμφωνίας. Οσο για το δημοψήφισμα, αυτό αναμένεται να διεξαχθεί είτε τον Σεπτέμβριο είτε (το αργότερο) τον Οκτώβριο.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

16/6/18

Υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ

Εντός του Ιουνίου

Κύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. (Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ πιθανότατα δεν θα υπογράψει, καθυστερώντας τη διαδικασία. Δεν μπορεί όμως να την αναιρέσει)

Επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της “Βόρειας Μακεδονίας” με την ΕΕ και την αποστολή πρόσκλησης για ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την αίρεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

25, 26/6

Βρυξέλλες, Σύνοδος Κορυφής ΕΕ. Θετικό μήνυμα στη “Βόρεια Μακεδονία” για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα προηγηθεί λεκτική πρόταση για διεύρυνση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

11/6

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες). Θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη “Βόρεια Μακεδονία” υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης

Σεπτέµβριοςή Οκτώβριος 2018

Δημοψήφισμα στα Σκόπια (προαιρετικό και συμβουλευτικό)

Εως το τέλος του 2018

Συνταγματική αναθεώρησηαπό το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Θα ακολουθήσει επιστολήτης κυβέρνησης Ζάεφ σεόλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατίατης Μακεδονίας» ότι στο εξήςισχύει το όνομα “Severna Makedonija” στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora

Η ελληνική Βουλή καλείται να κυρώσει τη συμφωνία και την ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ

Εντός του 2019

Οι υπόλοιπες 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ξεκινούν να κυρώσουν επίσης. Η διαδικασία μπορεί να φτάσει και τους 24 μήνες