Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρωνόταν η σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς συνεργάτες του για την αποτίμηση της ωριαίας επικοινωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Αμυνας ετοίμαζε τις δικές του ανακοινώσεις. Στις πέντε χθες το απόγευμα από την κυβέρνηση διέρρεε ότι Τσίπρας και Ζάεφ στη νέα σημερινή επικοινωνία τους πιθανότατα επισφραγίζουν τη συμφωνία και ο Πάνος Καμένος ανακοίνωνε μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου και μάλιστα όχι στο Πεντάγωνο, αλλά στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με δεδομένη την καθαρή διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου σε λύση σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, τη λύση που επιλέγει δηλαδή η κυβέρνηση, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσει το Σκοπιανό. Ωστόσο, στο Μαξίμου η κίνηση Καμμένου δεν προκάλεσε ανησυχία, κι αυτό γιατί όπως εξηγούν πρόσωπα που έχουν γνώση των διεργασιών μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, «ο Πάνος είναι κατά της συμφωνίας, αλλά υπέρ της κυβέρνησης». Ο Πρωθυπουργός άλλωστε είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Αμυνας, τον οποίο και έχει ενημερώσει λεπτομερώς για την τελευταία στροφή της διαπραγμάτευσης, τις δυσκολίες, αλλά και το χρονικό πλαίσιο, το οποίο σε κάθε περίπτωση δίνει πολιτικές ανάσες στον κυβερνητικό εταίρο, όπως υποστήριζαν.
«Θέματα του κόμματος». Οι πληροφορίες θέλουν η συνέντευξη Καμμένου επισήμως να γίνεται για ανακοινώσεις σχετικά με οργανωτικά ζητήματα στο κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ενδεχομένως την αντικατάσταση στελεχών –και προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε διεκρινιστική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ αργά χθες το βράδυ, στην οποία γίνεται λόγος για «θέματα του κόμματος». Είναι όμως πασιφανές ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προγραμμάτισε τη συνέντευξη την ίδια ημέρα που πιθανότατα κλείνει το Σκοπιανό προκειμένου να απευθυνθεί στο ακροατήριό του και να επαναλάβει δημόσια και ηχηρά ότι ο ίδιος λέει «όχι» σε λύση με το όνομα Μακεδονία.
Βέβαια, αν «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα που συζητείται, ο Καμμένος θα κληθεί να τοποθετηθεί τουλάχιστον στο τέλος του φθινοπώρου. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση, σημειώνοντας («Kontra») ότι πρώτα η άλλη πλευρά θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες που την αφορούν και μετά θα κληθεί η ελληνική Βουλή να επικυρώσει, ενώ και στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι η πρώτη φορά που έλληνες υπουργοί κάθονται με ομολόγους τους της ΠΓΔM, αφού η γειτονική χώρα μετέχει σε κάποιες εργασίες της Συμμαχίας από τότε που διέθεσε στρατό σε αποστολές του ΝΑΤΟ.