Οι γεωπολιτικές εντάσεις αφήνουν ξυπόλητους τους ποδοσφαιριστές του Ιράν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το πρώτο τους παιχνίδι με το Μαρόκο για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike που προμηθεύει με παπούτσια τους ποδοσφαιριστές του Ιράν αποφάσισε να αποσύρει τη χορηγία της, ευθυγραμμιζόμενη με το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει κυρώσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Σε ανακοίνωσή της η Nike αναφέρει: «Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σημαίνουν ότι, ως εταιρεία των ΗΠΑ, η Nike δεν μπορεί να προμηθεύσει με παπούτσια της τους παίκτες της εθνικής ομάδας του Ιράν αυτή τη στιγμή».

Η εταιρεία διευκρινίζει επίσης πως «οι κυρώσεις που ισχύουν για τη Nike έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια και είναι εκτελεστές από τον νόμο».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνο για να εφαρμοστούν οι κυρώσεις στο Ιράν, έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει ποινές σε όσους αρνούνται και παραβιάζουν εσκεμμένα τις κυρώσεις, που μπορεί να είναι από πρόστιμο ενός εκατ. δολαρίων έως 20 χρόνια φυλάκιση.

Η στιγμή που επέλεξε η Nike να διακόψει τη χορήγηση παπουτσιών στους παίκτες του Ιράν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Ανσαριφάρντ, Χατζισαφί (Ολυμπιακός) και Μασούντ (ΑΕΚ), προκάλεσε σύγχυση και απογοήτευση στους Ιρανούς, καθώς η ίδια εταιρεία είχε προμηθεύσει την ομάδα τους και κατά τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης στο Μουντιάλ του 2014, αν και τότε ήταν σε ισχύ παρόμοιες κυρώσεις.

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, η ομοσπονδία του Ιράν έστειλε επιστολή στη FIFA ζητώντας εξηγήσεις αλλά και ταυτόχρονα βοήθεια για να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Ο προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρός, εξοργισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι παίκτες έχουν συνηθίσει σ’ αυτόν τον αθλητικό εξοπλισμό και δεν είναι σωστό να τον αλλάξουμε μία εβδομάδα πριν από τόσο σοβαρά παιχνίδια».

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι ιρανοί παίκτες έλαβαν διάφορα μέτρα ώστε να σιγουρευτούν πως θα έχουν παπούτσια για να αγωνιστούν. Κάποιοι ζήτησαν από μη ιρανούς παίκτες που ανήκουν στους ίδιους συλλόγους να τους δανείσουν τα παπούτσια τους, όπως τουλάχιστον υποστήριξε επίσημος της ιρανικής αποστολής. Κάποιοι άλλοι προμηθεύτηκαν παπούτσια από φίλους τους, ενώ άλλοι έκαναν το πιο απλό: πήγαν σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών και αγόρασαν παπούτσια.

Θέμα και με τα φιλικά

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν οι παίκτες με τους οποίους η Nike έχει υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία και τους χορηγεί παπούτσια, όπως ο Σαμάν Γκόντος που έχει γεννηθεί στη Σουηδία, θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το αθλητικό υλικό της αμερικανικής εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ιρανοαμερικανικό Συμβούλιο σημείωσε πως «για πολλούς Ιρανοαμερικανούς το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια σπάνια ευκαιρία να αφήσουν στην άκρη την πολιτική που περιπλέκει τη σχέση μας με την προγονική πατρίδα μας και απλά να απολαύσουν την Ομάδα Μέλι». Το Συμβούλιο καταφέρεται εναντίον της Nike σημειώνοντας πως επαναφέρει την πολιτική στην εικόνα κι ενώ ήταν κατά των αποκλεισμών του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος των μουσουλμάνων που στοχεύουν τους Ιρανούς, τώρα τον βοηθά να εφαρμόσει αυτή την ντροπιαστική πολιτική.

Η ιρανική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στη Ρωσία για να προσαρμοστεί στις κλιματικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παπούτσια που πρέπει να φορούν οι παίκτες.Οι φανέλες του Ιράν είναι κατασκευασμένες από την αντίπαλο της Nike, την Adidas, ωστόσο η γερμανική εταιρεία δεν αποτελεί χορηγό της ομάδας, αλλά απλά τις πούλησε με έκπτωση στην ιρανική ομοσπονδία.

Πριν από τέσσερα χρόνια στη θέση της Nike ήταν η Adidas, για τον ίδιο λόγο δεν προμήθευσε με αθλητικό υλικό τους ιρανούς παίκτες.

Πριν από το πρόβλημα των παπουτσιών είχε ανακύψει για τους Ιρανούς θέμα φιλικών αγώνων προετοιμασίας. Η ελληνική ομοσπονδία ματαίωσε το παιχνίδι με το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη λόγω των δύο αιχμάλωτων ελλήνων στρατιωτικών. Το Ιράν προσπάθησε στη συνέχεια να παίξει με το Κόσοβο, αλλά κι αυτό αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο Κάρλος Κεϊρός να δηλώσει πως «κανείς δεν θέλει να παίξει με την ομάδα μου».

Εξοργισμένος ο κόουτς Κεϊρός

Ο προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρός, εξοργισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι παίκτες έχουν συνηθίσει σ’ αυτόν τον αθλητικό εξοπλισμό και δεν είναι σωστό να τον αλλάξουμε μία εβδομάδα πριν από τόσο σοβαρά παιχνίδια».