Αυτή τη φορά την τιμή της Ευρώπης την έσωσε ο νέος, Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ. Στο θριαμβολογικό tweet που έστειλε ο νέος, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ωστόσο, ο Ματέο Σαλβίνι, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να δεχθεί το πλοίο με τους 629 διασωθέντες αφρικανούς μετανάστες που αρνήθηκε στα λιμάνια της πρωτίστως η Ιταλία και δευτερευόντως η Μάλτα, συνοψίζεται όλη η μεταναστευτική, και όχι μόνο, κρίση της Ευρώπης: «Νίκη!».
Το πλοίο «Aquarius», που φέρει σημαία Γιβραλτάρ, είναι ναυλωμένο από τη γαλλική MKO SOS – Μéditerranée, όμως η διάσωση των εκατοντάδων μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής –και δη του κέντρου συντονισμού διασώσεων (MRCC) της Ρώμης. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Monde», τις επόμενες ώρες, το MRCC ζήτησε από το «Aquarius» να μετεπιβιβαστούν σε αυτό, εν πλω, επιπλέον 119 μετανάστες που είχαν διασωθεί από ένα εμπορικό πλοίο, καθώς και 280 μετανάστες που είχαν περισυλλεγεί από τρία σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής. «Ολα έγιναν σαν να προσπάθησαν οι ιταλικές Αρχές να “γεμίσουν” όσο το δυνατόν περισσότερο το “Aquarius” ώστε να επιτρέψουν στον νέο υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενόφοβης Λέγκας να επιδείξει σκηνοθετημένα την αυστηρότητά του απέναντι στις “μπίζνες της μετανάστευσης”, τις οποίες δεν έχει πάψει να καταγγέλλει εδώ και χρόνια».
Η είδηση έπεσε Κυριακή μεσημέρι, ενόσω το πλοίο με τους 629 διασωθέντες, ανάμεσά τους επτά έγκυοι, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, έπλεε προς το λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία: ο Σαλβίνι είχε αποφασίσει να αρνηθεί στο «Aquarius» την είσοδο στα ιταλικά λιμάνια. Και αξίωνε τον ελλιμενισμό του στη Μάλτα. Αλλά οι Αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν, σημειώνοντας αφενός πως ήδη δέχονται, αναλογικά με τον πληθυσμό, περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι η Ιταλία και αφετέρου πως δεν είχαν καμία σχέση με την επιχείρηση διάσωσης, άρα δεν ήταν δική τους η ευθύνη. Οι ώρες περνούσαν και το πλοίο παρέμενε παγιδευμένο στη Μεσόγειο, σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα, 32 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Σικελίας, με τη SOS – Μéditerranée να προειδοποιεί ότι τα τρόφιμα στέρευαν και πολλοί διασωθέντες χρειάζονταν ιατρική βοήθεια, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τον ΟΗΕ να ζητούν την ταχεία διευθέτηση της κρίσης, επικαλούμενοι τους κανόνες του ανθρωπισμού.
Υπήρξαν βέβαια δήμαρχοι στην Ιταλία που διαφώνησαν ανοιχτά με τον Σαλβίνι και πρόσφεραν καταφύγιο στο «Aquarius»: της Νάπολι, του Παλέρμο (Παλέρμο σημαίνει ασφαλές λιμάνι, Πάνορμος στα αρχαία ελληνικά, δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο. «Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση» πρόσθεσε), της Μεσσήνης, του Ρέτζιο ντι Καλάμπρια… Ο εταίρος της Λέγκας στην κυβέρνηση, πάλι, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, έμεινε σιωπηλός. Το ίδιο και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι. «Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα “ασφαλές λιμάνι” σε αυτούς τους ανθρώπους» ανακοίνωσε τελικά, χθες το απόγευμα, το γραφείο του ισπανού πρωθυπουργού.
Η Ισπανία, είναι η αλήθεια, δέχεται μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη και από αυτές κάνει δεκτές λιγότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως προορισμός του «Aquarius», διευκρίνισε ο Πέδρο Σάντσεθ, επελέγη το λιμάνι της Βαλένθιας –που απέχει όμως 1.300 χλμ., ήτοι σχεδόν τρεις ημέρες ταξίδι, από το σημείο όπου βρισκόταν το πλοίο. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ευχαρίστησε τον Σάντσεθ και κατηγόρησε την Ιταλία ότι «παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προκάλεσε ένα αδιέξοδο». «Πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε τον τρόπο να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» πρόσθεσε, σημειώνοντας την πρόθεση της Μάλτας να στείλει προμήθειες στο πλοίο. «Οταν υψώνεις τη φωνή σου, αποδίδει» διακήρυξε από την πλευρά του ο Σαλβίνι. «Είναι κάτι που η Ιταλία δεν είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια».
Ο Ματέο Σαλβίνι και οι τοπικές εκλογές
Στην ανταπόκριση που έστειλε από τη Ρώμη ο απεσταλμένος της «Monde» Ζερόμ Γκοτερέ αφήνει ανοιχτά να εννοηθεί άμεση σύνδεση ανάμεσα στη στάση του Ματέο Σαλβίνι και τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε 760 πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας, ανάμεσά τους και 20 πρωτεύουσες περιφερειών. «Μία μέθοδος που μοιάζει να απέφερε καρπούς» σημειώνει –καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν σημαντική ενίσχυση της Λέγκας, περαιτέρω πτώση της Κεντροαριστεράς και τις συνήθειες δυσκολίες για τους «Γκριλίνι», που στερούνται τοπικών βάσεων και οργάνωσης. Υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από τη Λέγκα ανακηρύχτηκαν νικητές από τον πρώτο κιόλας γύρο στο Τρεβίζο και στη Βιτσέντζα, στη Βορειοανατολική Ιταλία και προηγούνται σε πολλές ακόμη πόλεις όπου ο απερχόμενος δήμαρχος ήταν κεντροαριστερός.