Αυστηρό πλαίσιο μεταπρογραμματικής εποπτείας ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, εφόσον η χώρα δεν παραμείνει στον δρόμο συνεχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, οι πιστωτές θα αποφασίζουν κάθε έξι μήνες αν χρειάζεται ή όχι ανανέωση του πλαισίου «ενισχυμένης» εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο. Το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι περιλαμβάνει τουλάχιστον ενάμισι με δύο χρόνια ενισχυμένης εποπτείας, κατά τα οποία θα πραγματοποιούνται αξιολογήσεις κάθε τρίμηνο και θα συντάσσονται σχετικές εκθέσεις προς το Eurogroup και την Ευρωβουλή. Ομως, το πότε θα ολοκληρωθεί το διάστημα της ενισχυμένης εποπτείας είναι δύσκολο να καθοριστεί εκ των προτέρων. Το σίγουρο είναι ότι αν αποφασιστεί να διακοπεί, θα αντικατασταθεί από το πλαίσιο μεταπρογραμματικής εποπτείας μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει το 75% των δανείων.
Κατά την περίοδο της αυστηρής εποπτείας οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης και απαίτησης εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, που θα ικανοποιεί τις αγορές και τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Σε περίπτωση σύνταξης αρνητικής έκθεσης, οι πιστωτές θα προχωρούν σε αναστολή της επιστροφής των εσόδων από SMPs και ANFA (κέρδη κεντρικών τραπεζών από τον ελληνικό δανεισμό), η οποία περιλαμβάνεται στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για την ελάφρυνση του χρέους. Κατά πληροφορίες, η πρόταση αφορά την επιστροφή των κερδών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, ύψους ενός δισ. τον χρόνο, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, τα περιθώρια παρέμβασης θα κλιμακώνονται, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, φτάνοντας ακόμη και στο να ζητήσουν από την Ελλάδα την είσοδό της εκ νέου σε πρόγραμμα στήριξης.